SYMFONIEORKESTEN

In Nederland spelen de volgende grote symfonieorkesten:

Het Brabants Orkest Het Brabants Orkest, hoofdbewoner van Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven, is een veelzijdig en ondernemend symfonieorkest dat in en buiten de provincie Brabant jaarlijks meer dan 100 concerten geeft. De artistieke leiding is in handen van de Franse chef-dirigent Marc Soustrot.

Koninklijk Concertgebouw- orkest Op 11 april 1888 werd het Concertgebouw in Amsterdam feestelijk ingewijd, nadat Brahms had geklaagd over de kwaliteit van het Amsterdamse muziekleven. Eindelijk had de stad een volwaardige muziektempel die een van de mooiste concertzalen ter wereld bleek. Een half jaar later, op 3 november 1888, gaf het speciaal voor deze zaal opgerichte Concertgebouworkest zijn eerste concert. Sinds het eeuwfeest in 1988 mag het orkest zich Koninklijk noemen. De Italiaan Riccardo Chailly, sinds 1988 chef-dirigent, vertrekt aan het einde van het seizoen 2003-2004.

Het Gelders Orkest Het orkest bestaat uit jonge musici en staat onder leiding van chef-dirigent Lawrence Renes, die in 2003 vertrekt naar Bremen. Het orkest geeft uitvoeringen in de regio, maar treedt ook op in steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam en in het buitenland. Naast de eigen symfonische programma's werkt het orkest mee aan opera- en oratoriumuitvoeringen.

Nederlands Philharmonisch Orkest Ontstaan uit een fusie van het Amsterdams Filharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Utrechts Symphonie Orchest. Yakov Kreizberg is vanaf september de opvolger van chef-dirigent Hartmut Haenchen, die met het orkest ook bij de Nederlandse Opera een grote reputatie opbouwde.

Noord-Nederlands Orkest Het Noord-Nederlands Orkest (NNO) bedient de 1,7 miljoen inwoners in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe met symfonische muziek in de breedste zin van het woord. Alexander Vedernikov is sinds augustus 2001 de vaste gastdirigent van het Noord-Nederlands Orkest. Vedernikov is eveneens sinds 2001 (als opvolger van Gennadi Rozdjestvenski) muzikaal directeur van het Bolsjoj Theater te Moskou.

Limburgs Symphonieorkest Het oudste professionele symfonieorkest vindt zijn oorsprong in het Maastrichts Stedelijk Orkest, dat in 1883 werd opgericht. Sinds 2001 is Ed Spanjaard chef-dirigent en artistiek adviseur.

Holland Symfonia Samenvoeging van het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Balletorkest. Het Haarlemse orkest heeft vanaf volgend seizoen een eigen programmering. Het Haarlemse Concertgebouw wordt nu gerenoveerd.

MuziekCentrum van de Omroep Het Hilversumse MCO is de grootste muziekorganistie in ons land en geeft tal van concerten, die worden uitgezonden door Radio 4. De beroemdste concertserie is de prestigieuze Matinee op de Vrije Zaterdag in het Amsterdamse Concertgebouw, door de Vara begonnen in 1961 om de arbeider in zijn vrije tijd van de straat te houden. Het MCO bestaat uit het Radio Filharmonisch Orkest Holland, het Radio Kamer Orkest, Radio Symfonie Orkest, Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest.

Orkest van het Oosten In 1994 ontstaan als voortzetting van het orkest Forum Filharmonisch, dat operavoorstellingen begeleidde en concerten gaf. Ook na zijn vertrek als chef-dirigent dirigeert Jaap van Zweden nog veel concerten van het Enschedese orkest.

Residentie Orkest Opgericht in 1904 door Henri Viotta. Trad op onder toonaangevende componisten (Strauss, Stravinsky, Reger, Ravel, Hindemith, Cage, Kagel) en illustere dirigenten als Toscanini, Bruno Walter en Leonard Bernstein. Nu neemt naast het klassiek-romantische repertoire ook het hedendaagse (Nederlandse) repertoire nog steeds een bijzondere plaats in. Sinds september 2000 is Jaap van Zweden de chef-dirigent.

Rotterdams Philharmonisch Orkest In 1918 werd het Rotterdams Philharmonisch Genootschap opgericht, een orkest waarin beroepsmusici, die veelal in de amusementssector werkzaam waren, op professionele wijze symfonische muziek konden spelen. In 1930 ontstond uit dit genootschap het Rotterdams Philharmonisch Orkest dat onder de leiding van chef-dirigent Eduard Flipse uitgroeide tot een vooraanstaand Nederlands symfonieorkest. Thuisbasis is het concertgebouw De Doelen, de vervanging van de in de oorlog verwoeste concertzaal De Doelen. Hier verzorgt het orkest dit jaar meer dan negentig concerten. Het concertaanbod is rijkgeschakeerd: Gouden Meester-werken, Feestelijke Proms, Symfonisch Avontuur, Wegwijs in Muziek en Classics4Kids. Valery Gergjev, van 1989 tot 1992 vaste gastdirigent, is sinds september 1995 chef-dirigent.