Subliem moment van Nancy Sinatra

Nancy Sinatra scoorde vele hits in de jaren zestig. Bart Jippes genoot 35 jaar later van de muziek en bijpassende beelden op dvd.

Als er ooit één artiest is geweest die dankzij een kruiwagen aan een carrière is geholpen, dan is het Nancy Sinatra wel. Toch zijn alleen connecties niet voldoende om hits te scoren. Een gisse producer en aantrekkelijk materiaal: dat is de kunst. Wat dat betreft heeft zij het geluk gehad onder de hoede te zijn genomen door de man die voor een stel geweldige nummers heeft gezorgd: Lee Hazlewood.

Deze hier relatief onbekende zanger en producer was in de jaren vijftig een soort Phil Spector in vestzakformaat. Zoals Spector deed voor de Beatles, experimenteerde hij bij opnamen met allerlei technieken en vond al doende voor Duane Eddy diens twangy gitaarsound uit. Bovendien schreef hij met Eddy een aantal hits, met als grootste Rebel Rouser. In 1965 trad Hazlewood in dienst van het platenlabel Reprise, eigendom van Frank Sinatra. Daar kreeg hij na enige tijd de dochter van de baas onder zijn hoede. Nancy had al een stel flops achter de rug toen ze van haar nieuwe producer het oorspronkelijk voor een man geschreven These Boots Are Made For Walkin' kreeg toegeschoven. Met de instructies niet langer zo hoog en kinderachtig te zingen: `You're not a virgin anymore so let's do one for the truck drivers. Bite the words.'

Boots werd in 1966 over de hele wereld een millionseller, en Nancy Sinatra een superster. De hit was een buitenbeentje in de popmuziek van die dagen, met de combinatie van groot orkest en prominente elektrische bas en door de vol klinkende, kamerbrede productie. En door de sexkitten voordracht van de zangeres. Drie jaar lang volgden de hits elkaar op, de ene nog mooier dan de andere, zo blijkt ook nu nog, 35 jaar later. Op Movin' With Nancy krijgen we eindelijk de bijbehorende beelden te zien. Die blijken voor de liefhebbers van mode uit de jaren zestig en de betere camp een feest te zijn. Het begint al met de rode laarsjes van de openingsbeelden, gevolgd door een shot van de bijpassende autohandschoenen. Het platinablonde haar wordt gecombineerd met witte oogschaduw onder de ogen met dááronder weer een veeg koolzwart, en met witte lipstick. Daarbij draagt ze dan een hagelwit, met rode polka-dots bezaaid, op het middenrif dichtgeknoopt bloesje en bijpassende minirok. Verderop verschijnt ze nog onder meer in een oranje mantel, gecombineerd met lila hoed, oorknoppen, sjaaltje en papaplu. En in een op-art jurk (met geometrische patronen), of in blauwe blazer met witte kniekousjes; en vaak in een coltrui.

De beelden zijn afkomstig van een ooit door Royal Crown Cola gesponsorde serie tv-shows, waarvan gelukkig nu vertederend idiote commercials op deze dvd staan. Boots staat er helaas niet op, evenmin als de ooit met pa Sinatra gezongen gigahit Somethin' Stupid. Maar wel aan de vergetelheid ontrukte juweeltjes als de met Hazlewood gezongen duetten Jackson en het krankzinnige Some Velvet Morning. En gelukkig ook het bijna hallucinerend onechte, zogenaamd in een bos opgenomen, Sugartown: een subliem moment in de popmuziek. De combinatie van gedateerd beeld en tijdloos goede popmuziek maken deze dvd verrassenderwijs tot een van de leukste van de laatste tijd.

Nancy Sinatra: Movin' With Nancy. Image Entertainment IX9632BTBXD