Spanning bij Geboortekerk in Bethlehem

De situatie van tweehonderd Palestijnen, veertig monniken en vier nonnen die in de Geboortekerk in Bethlehem worden belegerd door Israëlische militairen, wordt steeds dramatischer als gevolg van een gebrek aan voedsel.

In Tubas, bij Nablus, doodden gisteren Israëlische militairen zes leden van de radicale Palestijnse organisatie Hamas bij een vuurgevecht. Onder de doden was Qaïs Adouan, een van de belangrijkste militaire leiders van Hamas.

Israël zette gisteren het geweld in de bezette gebieden voort. De Palestijnen gaan ervan uit dat het beleid wordt voortgezet tot volgende week donderdag, als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell in de regio aankomt.

Vier Franciscaner monniken werden gisteren uit de Geboortekerk geëvacueerd omdat ze zich volgens een woordvoerder van hun orde in Rome in levensgevaar bevonden. De woordvoerder beschuldigde het Israëlische leger gisteren de Geboortekerk te hebben uitgezonderd toen het de aanvoer van voedsel naar Bethlehem toestond. De belegering van de Palestijnen – politiemannen, militanten en burgers –, en de monniken en nonnen duurt vandaag vijf dagen. Het Israëlische leger hief gisteren in Bethlehem en een aantal andere steden op de Westelijke Jordaanoever het uitgaansverbod tijdelijk op om de bevolking de kans te geven voedsel in te slaan.

De Amerikaanse gezant Anthony Zinni heeft gisteren anderhalf uur met de in Ramallah belegerde Palestijnse leider Yasser Arafat gesproken. Ze kwamen overeen het overleg in bredere kring voort te zetten, maar een eerste poging tot die voortzetting mislukte later gisteren, volgens de Palestijnen doordat de Israëliërs een vervolggesprek tussen Zinni en Arafat verboden. Arafat heeft een delegatie benoemd om het overleg met Zinni voort te zetten. De delegatie wordt geleid door minister van Plaatselijk Bestuur Saeb Erekat.

De Israëliërs verhinderden gisteren dat journalisten te dicht in de buurt van de belegerde Arafat kwamen. Toen de journalisten Arafats hoofdkwartier naderden, gooiden Israëlische soldaten schok- en traansgasgranaten naar de groep.

In Zuid-Libanon hebben de Libanese autoriteiten zes met raketten bewapende Palestijnen gearresteerd. Zij zouden raketten hebben afgevuurd op doelen in het noorden van Israël. Volgens de Libanezen ging het om leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina - Algemeen Commando. Israël viel gisteren bij herhaling doelen in Zuid-Libanon aan.