Schippersshow

Kernploegleden, meesterklassers, jeugdinternationals en Venice Cup-winnaressen wisten niet hoe ze moesten kijken toen bridgeweldoener Hans Melchers Tweede Paasdag de hoofdprijs van zijn Melchemie Topcircuit uitreikte aan Elly en Henk Schippers. Niemand die daarop had gerekend. Drie dagen lang had de Schippersshow de toeschouwers in vervoering gebracht.

Met stijgende verbazing zagen ze hoe een echtpaar van middelbare leeftijd de Nederlandse top op de knieën dwong. Na de EK zege van de Haagse outsiders Van Glabbeek en Maas van twee weken geleden is de coup van de Schippers wederom een bewijs dat de marges aan de top smal zijn.

Toch komt de overwinning van het echtpaar uit Amstelveen niet uit de lucht vallen. Zij is een geroutineerde international, die in de jaren negentig grote suc-cessen vierde met het Nederlandse vrouwen-team. Hij leidde als coach in 1993 het Nederlands team naar de wereldtitel. Hun beste tafel hadden de Schippers tegen de als vierde geëindigde Ter Laare-Van Luijk met onder andere dit spel:

W/NZ

♠ A 4 3

♡ V 7 6 3

♦ V B 10 9 8 7

♣ -

♠ H 10 8 7 5

♠ V B 6

♡ A 5

♡ H B

♦ A 6 4

♦ H 5 3

♣ H 8 4

♣ A V B 10 6

♠ 9 2

♡ 10 9 8 4 2

♦ 2

♣ 9 7 5 3 2

West

Noord

Oost

Zuid

Van Luijk

Elly

Ter Laare

Henk

1♠

2♦

3♦

pas

3♠

pas

4♣

pas

4♦

pas

4♡

pas

4♠

pas

pas

pas

Na wat slempogingen zwaaiden OW af naar 4♠. Noord startte ♦V, terwijl leider en dummy in discussie raakten over dit gemiste slem. Van Luijk won ♦A en speelde een troefje. Elly Schippers nam het aas en speelde ♦10 (kleurvoorkeur voor klaveren) voor het aas, getroefd door Henk Schippers. Deze gaf noord haar klaverenaftroever, waarna ♦B de downslag vormde. Het spel leverde NZ elf imps op, temeer daar sommigen zelfs 6♠ haddden gemaakt. Als de leider de eerste slag in dummy had genomen, zou hij zijn contract hebben gemaakt.