Ruziën om de sambaballen

Dj-formaties grijpen in hun platenkeuze terug op de jaren tachtig, signaleert Lukas Keijser. Het publiek wil vooral de grote hits weer horen.

Zijn de jaren tachtig na de revival van vorig jaar inmiddels allang niet meer zo hip, er zijn nog altijd hordes mensen die willen dansen op bekende liedjes van toen. Ze hebben ruim keus. Anders dan een jaar geleden worden inmiddels overal in Nederland eighties-feesten georganiseerd waar Duran Duran en Wham! te horen zijn.

Verschillende dj-formaties zijn gespecialiseerd in het decennium van de beenwarmer en E.T. en draaien op die feesten. Wipneus en Pim zijn de bekendste. Ze zijn over the top uitgedost en doen acts en wedstrijden tussendoor (wie doet het best Leroy uit de tv-serie Fame na?). Wipneus en Pim tref je aan op de grootste parties, ze brengen cd's uit en presenteerden een tv-programma. Met de Nijmeegse Loco Loco Disco Show, die werken volgens hetzelfde concept, gaat het ook die kant uit. Ze treden vrijwel elk weekend op en zijn onder meer geboekt voor het festival Pinkpop in mei. Afgelopen weekend draaiden ze, gekleed in lichtblauwe gympakken en glitterende jumpsuits, bepruikt en met Lee Towers-bril op, tijdens het festival Paaspop in het Brabantse Schijndel waar de boerenrockformatie Normaal ook speelde. In de circustent in het weiland, gereserveerd voor de Loco Loco Disco Show, was het net als bij de optredens van Wipneus en Pim een gekkenhuis. Brede kerels in T-shirts met teksten als `Boerûh' erop en klompen aan, hippiemeisjes en gothics raakten bijna in extase bij platen als Relight my Fire van Dan Hartman en Celebration van Kool & the Gang. Dolenthousiast liet het niet al te nuchtere publiek op verzoek pluche speelgoedbeesten crowdsurfen. Bij het uitdelen van sambaballen voor de sambawedstrijd brak zelfs bijna een vechtpartij uit: bezoekers dreigden overgeslagen te worden.

Loco Loco Disco Show en Wipneus en Pim draaien platen die het cliché nooit meer zullen overstijgen en ook de acts zijn, al dan niet flauw, bepaald niet origineel. Hoe anders is het dj-duo Bone en Gee. Hun muziekkeuze is verfrissend: Madonna wisselen ze af met een obscure plaat over ruimtewezens, een volslagen onbekend synthesizernummer of een new-waveklassieker. De twee punky `tweedehands' dj's verkleden zich niet en doen alleen zo nu en dan een act in de vorm van een dia- of videopresentatie, vooral dansen ze de hele avond synchroon op hun eigen muziek. Hoe blij je ook van ze wordt, Bone en Gee draaien veel minder dan hun collega's. Het publiek trekt ze niet overal. Bezoekers komen zeuren dat ze meer bekende platen willen.

Bone & Gee: bonegee@for-president.com

Wipneus & Pim: www.wipneusenpim.nl

Loco Loco Disco Show: www.locoloco.nl

Lukas Keijser: lk@nrc.nl

    • Lukas Keijser