Referendum Pakistan over Pervez Musharraf

De Pakistanen kunnen zich begin volgende maand in een referendum uitspreken over de vraag of Pervez Musharraf president blijft. Musharraf zei gisteren in een televisietoespraak dat de volksstemming in de eerste week van mei plaatsvindt.

Musharraf zei niet hoe lang hij in functie wil blijven – de gebruikelijke termijn is vijf jaar. Het gaat erom, zei hij, dat ,,u, het volk van Pakistan, mij vertelt of ik gewenst ben of niet''. In zijn anderhalf uur durende rede ging de generaal uitvoerig in op zijn pogingen, de talrijke problemen van Pakistan, variërend van armoede tot corruptie en islamitisch extremisme, op te lossen sinds hij in oktober 1999 de macht greep.

De plannen voor een referendum stuiten in Pakistan op verzet van de religieuze en niet-religieuze politieke partijen die als gevolg van de staatsgreep van 1999 buitenspel zijn komen te staan. Zij gaan er van uit dat de president de media beheerst en dankzij die controle in staat is de kiezer te manipuleren.

De generaal zei dat het referendum ,,werkelijke democratie'' zal brengen. Hij kondigde een reeks grondwetswijzigingen aan om machtsmisbruik door gekozen functionarissen te verhinderen en een systeem van democratische controle te introduceren. Hij sloot een terugkeer naar Pakistan van twee voormalige leiders, Benazir Bhutto en Nawaz Sharif, uit. Beiden, zei hij, zouden alleen maar ,,de nationale rijkdommen plunderen''. De politieke partijen van beide oud-leiders kondigden prompt aan het referendum over Musharrafs aanblijven te boycotten. Bhutto's partij meldde dat zij aan de parlementsverkiezingen in oktober zal deelnemen, ,,of de dictator [Musharraf] dat nu leuk vindt of niet''.