Pronken met de Fortuyndas

De das is nieuws in Engeland en Nederland. Dasdrager Pim Fortuyn creëert een nieuwe vraag, vertellen dasverkopers Jan Gerritsen.

,,Hij zet een trend'', vindt de een. ,,Zijn keuze is erg uitgesproken en elegant. Hij toont dat je meer met kleur kunt doen'', vindt de ander. Verkopers van stropdassen zijn ingenomen met Pim Fortuyn, die met van alles naam maakt, ook met zijn designstropdassen, die veelal fel van kleur zijn en meestal met een dikke knoop gestrikt. De verkopers krijgen allemaal regelmatig klanten die ook zo'n `Italiaanse' das willen. ,,En liefst ook zo'n ruim overhemd met grote ruiten, omdat dat zo mooi combineert'', zegt Sandra Koot, echtgenote van Franco Miscia, die in Rotterdam een winkel met Italiaanse stropdassen heeft.

,,Sinds Fortuyn vaak op tv verschijnt, krijgen we steeds meer klanten die er ook modieus zoals hij willen uitzien,'' zegt Sandra. Andere dassenverkopers bevestigen de heilzame invloed van de modieus geklede LPF-leider op de omzet. Bij Miscia, aan 's Landswerf, een beetje buiten het Rotterdamse stadscentrum, zijn ze goedkoop – twee stropdassen van `Italiaanse kwaliteit' voor 54 euro, half zo duur als in het centrum.

Maggiel Bruinings, salesmanager van Tienstra Textiel, producent van en groothandel in stropdassen in Weesp, schat een Fortuyndas op zeker honderd euro. ,,Er is zeker een nieuwe vraag ontstaan door het optreden van Fortuyn. Het zet de das weer eens in een ander daglicht dan prins Claus die zich ervan ontdeed. De stropdas is voor Pim een visitekaartje, net als zijn overhemden en zijn kostuums, dat is een duidelijk verhaal.''

Het dragen van een stropdas is al lang een statement. Sommige progressieve politici, zoals Marijnissen en Rosenmöller, gaan, de een wat consequenter dan de ander, zonder dit kledingstuk door het leven. Bij VVD'ers is de donkerblauw-oranje clubdas geliefd, meldt de Rotterdamse dassenfabrikant Beer Ouwerkerk die de liberale strik produceert. ,,Ook Dijkstal en Zalm lopen er nu mee.''

Ouwerkerk vindt de brede, scheve stroppen van Fortuyn opmerkelijk. ,,Ik denk dat het een enkelvoudige strik is, die door een dikke voering breed uitvalt.'' Pim Knobbout van `Beau Tie', een zeer Haagse dassenwinkel nabij de Bonneterie, roemt ook de `positieve uitstraling' van de Rotterdamse Leefbaar-politicus. ,,Wat ik zo aardig vond'', zegt Knobbout, ,,is dat Fortuyn op zeker moment een pochet had met een stippel in dezelfde kleuren als de streep van zijn das.'' Knobbout, al 35 jaar in het vak, gelooft dat het effect van Fortuyns dassen – `die eerder van Engelse dan Italiaanse oorsprong lijken' – beperkt is. ,,Pronken met een das is op zichzelf positief, maar de kwestie van het wel of niet dragen van een das is allang beslist, zelfs op de departementen.'' Het modebeeld voor het komende najaar is volgens de Haagse dassenkenner overigens niet rose zoals een van Pims favorieten maar `rustiger en klassieker'.