Philips en bonden eens over opslag

De vakbonden en Philips hebben gisteren een akkoord bereikt over een nieuwe CAO. De 30.000 Nederlandse werknemers krijgen 3,25 procent meer loon, over een periode van zestien maanden.

Dit hebben Philips en de vakbonden FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond gisteren bekendgemaakt. Vorige week nog legde een groot deel van de werknemers het werk neer om de eis van 3,5 procent in één jaar kracht bij te zetten. Philips wilde toen niet verder gaan dan een loonsverhoging van 2,5 procent. Het nu bereikte akkoord heeft een looptijd van 1 januari 2002 tot 1 mei 2003. In juli van dit jaar gaat het loon met 2 procent omhoog en in 2003 komt daar nog een verhoging van 1,25 procent bovenop.

Volgens Philips is het nu bereikte akkoord ,,een zeer gunstig onderhandelingsresultaat'', waarmee het elektronicaconcern zijn concurrentiepositie kan behouden. ,,In een heel jaar komt de verhoging niet boven de 2 procent'', benadrukte een woordvoerder van Philips gisteren. ,,Dit is een prima resultaat.''

Ook de bonden zijn tevreden. Zij zien hun eis van 3,5 procent tot op een kwart procentpunt genaderd. Volgens bestuurder N. Boogaart van CNV is Philips door ,,de grootste staking uit de geschiedenis tot inkeer heeft gebracht''.

Het akkoord dat het elektronicaconcern eerder met alleen vakbond De Unie sloot voor het middelbaar en hoger personeel zal in de nieuwe CAO opgaan. Eerder had de Unie apart een akkoord gesloten, dat goed was voor een loonsverhoging van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van een half procent.

Het conflict tussen werkgevers en vakbonden in de onderhandelingen over een nieuwe CAO voor 180.000 bouwvakkers verhardt – de stakingen zijn uitgebreid. ,,De sfeer steeds grimmiger'', vindt de werkgeversorganisatie het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB). Het aanpassen van de reisurenvergoeding lijkt volgens een AVBB-zegsman ,,zo langzamerhand onbespreekbaar'' te worden. De werkgevers zijn geërgerd dat FNV Bouw minimaal eerst negen andere CAO-onderwerpen wil behandelen, voordat de reisurenregeling ter sparke kan komen. CAO-onderhandelaar D. van Haastert zegt: ,,Wij accepteren van de werkgevers alleen een uitnodiging, waaruit blijkt dat zij niet eerst een akkoord over die reisurenregeling willen.''

De acties in de bouw zijn uitgebreid naar bouwlocaties in Houten, Hoorn, Beverwijk, Almere en Harderwijk. In totaal staken op deze elfde dag van de estafettestakingen ruim 3000 bouwvakkers, zo schatte FNV Bouw.