Overgeleverd aan de grillen van de bank?

Ik heb in 1993 een Hogerop renterekening geopend bij Credit Lyonnais. Elk jaar kwam er een half procent bonusrente bij, tot een maximum van vijf jaar en dus 2,5 procent. De startrente in 1993 was 7,8 procent, zonder bonusrente. In de loop der jaren zakte de basisrente tot nu 2 procent. Met de bonusrente van 2,5 procent kom ik nog steeds op 4,5 procent rente. Hoe wordt deze huidige 2 procent basisrente bepaald? Of ben ik aan de willekeur van de bank overgeleverd?

Credit Lyonnais is overgenomen door de Generale Bank en deze bank is overgenomen door de Fortisbank. Een medewerker van die bank vertelde me dat de basisrente redelijk moest zijn en vergelijkbaar met die op een vrij opneembare rekening. Bij Fortis zou ik dan 2,4 procent ontvangen, en geen 2 procent.

(V. de M.)

Het officiële begrip `basisrente' is het laagste tarief dat commerciële banken klanten in rekening brengen of aanbieden. Dat tarief publiceren ze. Van Fortis bedraagt het sinds 19 november 2001 4 procent. Het gaat dan om de laagste rente waartegen je kunt lenen, de debetrente. U komt geld brengen. Dat is creditrente, die lager ligt dan de debetrente. Het voordelige verschil tussen debet en creditrente is voor de bank.

U moet uw twijfels maar voorleggen aan de bank. Er zijn reglementen voor zo'n renterekening. U bent dus niet aan de willekeur van de bank overgeleverd.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld