Oranjebittertje voor meneer

Vorig jaar was het zijn slechtste belegging en dit jaar ziet er zo mogelijk nog somberder uit.

De belegger is het Orange Fund van vermogensbeheerder W. Burgers. De belegging is de automatiseringsfirma Landis, die komende dinsdag na twee keer uitstel met de publicatie van zijn resultaten over 2001 moet komen. De crisis onder telefoonbedrijven speelt toeleverancier Landis parten. Landis vraagt schuldeisers bij voorbaat om clementie nu de verkoop van de distributie-activiteiten is mislukt. Een nieuwe koper wordt naarstig gezocht.

Landis is koploper in een serie pech-keuzes van Burgers. Het Orange Fund (319 miljoen euro vermogen) belegt in kleinere en middelgrote bedrijven, die meer winst- en koerspotentie hebben dan hun grote broers.

Slim onderzoek, rijke informatie over het beleggingsbeleid en armpje drukken met bedrijfsdirecteuren om een aandeelhoudersvriendelijker beleid te verkrijgen kenmerken de beleggingsstijl van het Fund.

Maar de laatste maanden zit het wat tegen. Orange Fund vocht met andere beleggers tot en met de rechter om bouwer en baggeraar HBG te laten instemmen met zijn eigen overname. Vergeefs. Met gering verlies verkocht het fonds al zijn HBG-aandelen. Even later deed Grupo Delgados een overrompelend bod met dito overnamepremie.

Op dezelfde dag kwam een bod op Beter Bed, ook een Orange-belegging. Helaas, deze koper haakte af. De koers stortte weer in naar het oude niveau.

En dan zijn er de probleemgevallen onder de beleggingen. Vorig jaar het bankroet van LCI Technology. Onlangs vroeg marktonderzoeker Emis, waarvan Orange Fund 25 procent van de aandelen bezit, uitstel van betaling. Ook de andere grootaandeelhouder van Emis, callcenterbedrijf SNT, lijdt een strop. Orange is ook aandeelhouder in SNT. Het is de pijn van beleggen in de BV Nederland nu het laag water is. De wrakken komen boven.

Tegenover de missers staan keuzes die wel goed uitpakten, zoals voedingsbedrijf Sligro en Delft Instruments (medische apparatuur). Al met al boekte het Fund vorig jaar een negatief beleggingsresultaat van bijna 16 procent, dat was 1,7 procentpunt slechter dan de graadmeter waaraan zij zich spiegelt.

Landis was eind vorig jaar nog de op twee na grootste belegging van het beleggingsfonds. Nu staan de aandelen als gevolg van de koersval van Landis niet eens meer in de top tien van grootste Orange-beleggingen. Landis was vorig jaar voor Orange Fund een verliespost van 16 miljoen euro. Nog een geluk dat het Fund geen aandelen heeft bijgekocht toen Landis juli vorig jaar nieuwe effecten uitgaf op 6 euro. Die doen nu minder dan één.