Omstreden Gil nu echt weg als burgemeester

De omstreden Spaanse politicus, bouwondernemer en voetbalclubeigenaar Jesús Gil moet zijn post als burgemeester van Marbella opgeven. Dit werd gisteren bevestigd door de Hoge Raad in Spanje in een beroep tegen een eerder vonnis in een zaak tegen Gil. Gil werd daarbij veroordeeld tot 28 jaar ontzegging uit publieke ambten en zes maanden gevangenisstraf wegens frauduleuze belangenverstrengeling. Het is voor het eerst sinds zijn verkiezingszege in 1991 in het zuid-Spaanse vakantieparadijs Marbella dat Gil daadwerkelijk het veld moet ruimen. De uitspraak van de Hoge Raad volgt op een opeenstapeling van schandalen rond Gil, waarin fraude, intimidatie, omkoping en geknoei met grondbestemmingen de hoofdmoot vormen.

De veroordeling betreft de zogenaamde ,,zaak van de shirtreclame''. Gil sluisde geld uit de gemeentekas van Marbella via zijn eigen reclamebedrijf door naar Atlético Madrid, de voetbalclub waarvan hij eigenaar is. De betaling gold het voeren van de naam Marbella op de shirts van de voetbalclubs. Volgens de rechters was de betaling strijdig met alle regels.

Gil toonde zich ,,tevreden'' aangezien de Hoge Raad besloot enkele andere zaken in de aanklacht niet te vervolgen. De afgezette burgemeester zal zich later deze maand evenwel nogmaals bij de rechtbank moeten vervoegen in verband met een andere fraudezaak rond zijn voetbalclub.