Midden-Oosten 2

Waarom moet ik toch steeds denken aan de woorden van de overleden ds. Buskes, uitgesproken voor de Nederlandse radio enkele tientallen jaren geleden: `de Israëliërs zijn de nazi's van het Midden-Oosten'? Natuurlijk, de generalisatie stuit mij tegen de borst en ik zou best deze stelling willen bestrijden, maar de machthebbers van Israël en degenen die hen steunen, maken het mij wel moeilijk.

Het is toch ongehoord wat er is gebeurd: Palestijnse bewoners op grote schaal verdreven, het gebied bezet gehouden in strijd met uitspraken van de Veiligheidsraad, zelfs aldaar nederzettingen gebouwd en de oorspronkelijke bewoners geen kans gegeven een redelijk bestaan op te bouwen met voldoende werk en water. Wat blijft de Palestijnen anders over, dan zich te verzetten op een manier die uiteraard niet onze sympathie wegdraagt? Maar wat kunnen ze anders?

En dan het rücksichtlose optreden van de bezetters met de grofste militaire middelen, inclusief razzia's, liquidatie van zich verzettende personen, verwoesting van de bestuursstructuur en de daarbij behorende gebouwen. Proberen op allerlei manieren de oorspronkelijke bevolking te intimideren, te vernederen en hun gekozen leiders weg te werken.

Wat moeten we hiermee aan, wat doet Amerika, wat doet Nederland? In ieder geval is het minste wat wij kunnen doen, deze praktijken aan de orde te stellen en onze banden met deze staat kritisch te overwegen. Zou dat helpen? In ieder geval zou het mijn opgekropte woede helpen verminderen.