Luchthaven Schiphol krijgt eigen rechtbank

Schiphol krijgt over drie jaar een volledig geoutilleerd rechtbankcomplex waar alle aan de luchthaven gerelateerde criminaliteit zal worden behandeld. Na oplevering van dat nieuwe gerechtsgebouw moet de rechtbank in Haarlem weer volledig op eigen benen staan en geen beroep meer hoeven te doen op rechtbanken elders in het land voor de verwerking van de drugskoeriers op Schiphol.

Dat blijkt uit de nota `Afdoening Schipholzaken' van de rechtbank in Haarlem waarmee de Raad voor de Rechtspraak heeft ingestemd. Het nieuwe gerechtsgebouw moet na 2006 de noodvoorziening op Schiphol van de Haarlemse rechtbank vervangen. De benodigde grond is inmiddels aangekocht.

Alleen lijkt de werving van personeel een ,,majeur probleem''. De meest betrokken rechtbanken, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Alkmaar, hebben personeelstekorten.

Begin volgend jaar opent de Haarlemse rechtbank in een kantorencomplex bij Schiphol een voorlopige `nevenvestiging' waar 150 meervoudige strafkamerzaken behandeld zullen worden. De capaciteit moet later worden opgevoerd tot 750 extra meervoudige strafkamerzaken per jaar.

Dit jaar is de rechtbank in Haarlem afhankelijk van bijstand door rechtbanken elders in het land. `Houtje-touwtje-oplossingen' wordt dat in de nota genoemd. ,,In beginsel worden op Schiphol nog geen zittingen gehouden, uitzonderingen in verband met bijzondere acties daargelaten.'' Utrecht en Alkmaar gaan vanaf 2003 elk jaarlijks 150 meervoudige strafkamerzaken overnemen. Utrecht levert sinds vorig jaar al rechters-commissarissen en politierechters. Elke dinsdag, vier keer per maand, houden Utrechtse rechters zitting in Haarlem, een aantal dat binnenkort mogelijk wordt uitgebreid tot zes keer per maand.