Lijst Pim Fortuyn daalt opnieuw

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) blijft dalen in de kiezersgunst, terwijl PvdA en VVD opkrabbelen uit het dal. Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde resultaten van de wekelijkse peiling van het bureau Interview-NSS.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, blijkt uit deze peiling, krijgt de LPF 16 zetels. Twee weken geleden waren er dat nog 23. De PvdA blijft de grootste partij met 39 zetels (in de Kamer nu 45) en de VVD krijgt er 27 (11 minder dan nu in de Kamer). Twee weken geleden stond de PvdA nog op 32, en de VVD op 25.

Leefbaar Nederland, de partij die Fortuyn eerder afzette als lijsttrekker, valt verder terug naar 3 zetels. De meeste gevestigde oppositiepartijen zouden er bij verkiezingen nu op vooruitgaan: het CDA krijgt 31 zetels (twee meer dan in de huidige Kamer), GroenLinks 13 (twee meer), de SP zes (één meer), de ChristenUnie zes (één meer).

Regeringspartij D66 zou op zeven komen, de helft van het aantal zetels in de Kamer nu. De SGP zou twee zetels krijgen, één minder dan nu.

Door het teruglopen van de LPF in de peiling is een rechtse coalitie van drie partijen, niet langer denkbaar. De combinatie CDA-VVD-LPF zou goed zijn voor 74 zetels, twee minder dan voor een Kamermeerderheid noodzakelijk is. De linkse driepartijen-coalitie PvdA-CDA-GroenLinks zou goed zijn voor 83 zetels. De combinatie PvdA-VVD-CDA zou op een zeer comfortabele meerderheid van 97 zetels kunnen rekenen.

Het terugvallen van de LPF in de peilingen, die inzette nadat lijsttrekker Fortuyn vorige maand - volgens peilingen - een lijsttrekkersdebat in Rotterdam 'verloor' lijkt vooral aan de linkse partijen ten goede te komen, constateert Interview/NSS. Van invloed is verder, dat steeds minder kiezers niet weten wat ze gaan stemmen. Een maand geleden was het percentage `zwevende' kiezers ongeveer 33 procent, deze week was dat nog ongeveer 22 procent.