Kok is bezorgd om geweld Israël

Premier Kok heeft gisteren zijn diepe bezorgdheid uitgesproken over het toenemende geweld tussen Israël en de Palestijnen. Hij wees echter de suggestie van de hand sancties af te kondigen tegen beide zijden. ,,Daarvan gaat een verkeerde werking uit'', aldus de premier op zijn wekelijkse persconferentie.

,,Alles ziet er op dit moment nogal uitzichtloos uit'', erkende Kok. Hij uitte zijn teleurstelling over het feit dat de afgezanten van de Europese Unie, buitenlandcoördinator Solana en de Spaanse minister van buitenlandse zaken Piqué, gisteren geen toestemming kregen van de Israëlische premier Sharon de Palestijnse leider Arafat in Rammallah te bezoeken. ,,Het is te betreuren dat Israel dat initiatief onvoldoende op waarde heeft weten te schatten'', zei de premier.

Verheugd toonde de premier zich echter over ,,de duidelijke verklaring'' van de Amerikaanse president Bush gisteren dat Israël zijn troepen van de Westoever van de Jordaan moet terugtrekken en de Arabische en Palestijnse leiders meer moeten doen om het geweld te beteugelen. Ook verwelkomde hij Bush' initiatief om zijn minister van buitenlandse zaken Powell naar het Midden-Oosten te sturen.

Kok noemde het van het grootste belang met beide zijden in gesprek te blijven en waarschuwde er voor geen verongelijkte toon aan te slaan jegens Israël na het voorval van gisteren. ,,Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap alle krachten bundelt.''

Ondertussen heeft de `Nederlandse coalitie voor Vrede' gisteren een petitie aangeboden aan de Israëlische ambassadeur E. Margalit en aan Y. Habbab, de permanente vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit in ons land. De coalitie is een samenbundeling van joodse, Palestijnse en Islamitische groeperingen. In de petitie doen de drie gemeenschappen een oproep tot vrede aan zowel de Israëlische- als de Palestijnse autoriteiten. Daarbij moeten VN-resoluties als uitgangspunt worden genomen. De coalitie pleit voor twee onafhankelijke staten. Meer dan 600 mensen hebben de oproep ondertekend. Onder hen diverse Kamerleden, burgemeester Cohen van Amsterdam en voorzitter M. Sini van Islam en Burgerschap. De coalitie is geïnspireerd op de Israeli-Palestinian Coalition For Peace die op 28 december 2001 in Jeruzalem werd opgericht. Deze beweging heeft als belangrijkste drijfveer om een vredescampagne vanuit de eigen bevolkingsgroepen op te richten. Deze coalitie is evenwel door de recente geweldsgolf in Israël en de Palestijnse gebieden weinig actief. Het initiatief is de eerste gezamenlijke oproep van Joden, Palestijnen en Islamieten in Nederland.