Hagemeyer wisselt accountant

Handelsbedrijf Hagemeyer uit Naarden heeft besloten huisaccountant Pricewaterhousecoopers te verruilen voor concurrent Deloitte & Touche. Het bedrijf neemt de stap ,,om iedere mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen'' tussen de adviesdiensten van Pricewaterhousecoopers (PWC) en de functie van PWC als boekencontroleur. De beslissing is in samenspraak genomen met de huisaccountant die zelf meer gewicht toekende aan het adviseurschap van Hagemeyer. PWC blijft vaste consultant van het handelsbedrijf.

Hagemeyer is niet de enige Nederlandse onderneming die in de nasleep van het Enron-schandaal besloten heeft de potentiële belangenconflicten van accountants en adviseurs kritisch tegen het licht te houden. Het Brits-Nederlandse voedings- en wasmiddelenconcern Unilever maakte eerder bekend zich te bezinnen op de advies- en controlefuncties van Pricewaterhousecoopers bij het concern. Elektronicaproducent Philips studeert eveneens op de rol van KPMG die bij Philips zowel de boeken controleert als adviesdiensten levert. In het Enron-schandaal raakte accountant- en adviesorganisatie Andersen in opspraak doordat het nauw betrokken was bij de opzet van dubieuze financiële constructies en tegelijkertijd de boeken controleerde. De inkomsten uit advies waren voor Andersen hoger dan die uit de accountantscontrole bij Enron. Sinds het Enron-schandaal wordt zowel in de Verenigde Staten als in Europa gestudeerd op het verplichten van een scheiding tussen advies en controle.