Groen beleggen voor groene beleggers?

Kunt u mij iets vertellen over een groen beleggingsfonds Global Green genaamd? Het gaat om bomen in Ghana met een verwacht rendement van 17 tot 18 procent in 12 tot 16 jaar.

(M.S.)

De verkoopbrochure op internet zegt dit: `Een unieke investering met een hoog rendement met deze voordelen: U investeert in bestaande teakboomplantages. Dit levert duurzaam geproduceerd hout en vermindert de afbraak van tropische bossen. U profiteert gedurende 16 jaar van de kapopbrengsten met een verwacht rendement van maar liefst 15 tot 25 procent. Deelname mogelijk vanaf 4.500 gulden. Uw geld groeit en levert u de optimale mix van milieuvriendelijk investeren en een hoog eindkapitaal! GLOBAL GREEN, een gevestigde naam in duurzaam geproduceerd hardhout.'

Gelooft u echt in zulke jaarrendementen, dan bent u een groene, onervaren belegger. Bij wie kunt u over 16 (!) jaar klagen als de prognoses niet uitkomen? Wie is verantwoordelijk en aansprakelijk? Vast niet die aardige verkopers met wie u nu praat.

Vraag Global Green of ze onder toezicht staan van een Nederlandse toezichthouder en zo niet, waarom niet. Of er een officieel prospectus voorhanden is. En vraag een model van het contract dat u moet ondertekenen. Bestudeer die documenten goed (of laat dat doen) en beslis dan.