Glaxo moet Bristol-Myers overnemen

Bristol-Myers Squibb is rijp voor een overname. Na een stevige winstwaarschuwing en een reeks teleurstellingen is het Amerikaanse farmaceuticaconcern nauwelijks in staat zich te verdedigen tegen een vastberaden overnamepoging. Maar hoe groot zal de belangstelling – met name van GlaxoSmithKline en Novartis – uiteindelijk blijken? Beide Europese farmaceuticagiganten kunnen zich de aankoop van Bristol-Myers, wiens marktwaarde nu slechts 62 miljard dollar bedraagt, zeker veroorloven. Iedere overeenkomst zou vermoedelijk grotendeels middels aandelen gefinancierd worden. Maar de balans van zowel Glaxo als Novartis is sterk genoeg om ook een groot deel in cash te voldoen. Met name Glaxo zal de komende jaren een uitzonderlijke kasstroom verwezenlijken, waardoor het concern volgens zakenbank Morgan Stanley een bescheiden nettoschuld zal kunnen omzetten in een kasoverschot van 22 miljard pond (32 miljard dollar) in 2008. Als het Britse concern niet snel een manier vindt om daar een bestemming voor te vinden, zal deze rijkdom pijnlijk worden.

Een aankoop van Bristol-Myers zou Glaxo niet in staat stellen een oplossing te vinden voor zijn belangrijkste probleem – het gebrek aan nieuwe succesvolle geneesmiddelen om zijn omzetgroei in de volgende jaren omhoog te stuwen. Ook bij Bristol-Myers is het aanbod van nieuwe producten niet groot. Als bij beide concerns 8 procent zou kunnen worden bezuinigd, zou dat een jaarlijkse besparing van 2,8 miljard dollar opleveren. Zelfs na het betalen van een overnamepremie zou een overeenkomst daarom waarschijnlijk winstgevend zijn.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com

Vertaling Menno Grootveld.