Column

Gekke Gerrit

Gerrit van der Valk was naar de Gamma geweest en stond een vloertje op zijn Tielse zwembad te timmeren toen er een controleur van Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente het erf opkwam. Of hij een vergunning had? Waarvoor? Voor dat vloertje! Moest dat dan? Hoeveel mensen er op dat vloertje gaan? Het wordt de ontbijtzaal. Paar honderd dus. Dan is er een vergunning nodig. Wist Gerrit niet. Gerrit wist sowieso niet dat er vergunningen voor wat dan ook nodig waren. Familietrekje. De ambtenaar stotterde dat Gerrit moest stoppen. Met veel gevloek legde hij zijn hamer neer. Je mag ook niks in dit land.

Gerrit vroeg aan de ambtenaar of hij wel wist hoe handig hij was?

,,Weet je dat ik eigenhandig een parkeergarage heb gebouwd en dat dat ding er meer dan vijftien jaar gestaan heeft? Een zelfslopende parkeergarage. Als hij op is, dan stort hij eigenhandig in.''

De ambtenaar knikte.

,,En die garages laat ik bouwen door een roedel illegale Bosniërs in samenwerking met een plaatselijk klusbedrijf dat bestaat uit een stuk of twaalf rugklachtwao-ers. De rooie rug heet die firma. Zijn goede jongens. Die hebben het zo druk dat ze niet eens tijd hebben om hun uitkering op te halen. Het is maar goed dat die poen tegenwoordig gegireerd wordt. Je moet nooit met echte aannemersbedrijven in zee gaan. Want die frauderen!''

Weer knikte de ambtenaar. Je hoefde hem niks over zelfslopende gebouwen te vertellen. Hij was het hoofd Vuurwerkopslag van de gemeente Enschede geweest en er werd altijd goed naar hem geluisterd. Op vrijdag twaalf mei had hij tegen de heren Bakker en Pater gezegd dat hij maandag terug zou komen en dat die illegale containers dan weg moesten zijn. Iedereen kent het resultaat.

,,Weet je wie ook goed kunnen slopen?'' vroeg Gerrit aan de ambtenaar, ,,de Palestijnen. Dat zijn echte vaklui. Die blijven er ook bij staan! Als die Bakker en Pater hun handeltje weer willen oppakken dan moeten ze eens denken aan een leuk filiaal in Ramallah of Bethlehem. Daar is een hoop werk. De Palestijnen doen meer het kleine precisiewerk en de Israëliërs pakken het wat breder aan.''

,,Daar moet een vredesmacht naar toe'', kakelde de ambtenaar, ,,een mooie taak voor ons leger.''

,,Nu het nog kan'', zei Gerrit, ,,als Pim eenmaal president is dan moeten de land- en de luchtmacht er aan geloven. De nepprofessor wil alleen nog maar jonge matroosjes in hele korte broekjes en hij zal ze elke ochtend persoonlijk inspecteren. Alle hengst aan dek! Weet je dat er ruzie is in het Nederlandse leger? Het gaat er om of er soldaten in uniform mee mogen doen aan de Gay Pride. Van staatssecretaris Van Hoof mag het, maar de generaals zijn tegen! De laatste stuiptrekking van een zootje opstandige hetero's. Heb je gezien hoe die mietjes het in Srebrenica hadden aangepakt? Komende week verschijnt eindelijk dat rapport! Zal die Karremans om die cadeautjes, die hij toen van die Mladic gekregen heeft, een prijzenkastje hebben gebouwd? Denk je dat die prullaria ergens in de kamer staan te pronken? Weet je wat onmogelijk is?''

,,Nee'', zei de duidelijke nerveuze ambtenaar.

,,Een filmrolletje ontwikkelen in een doofpot!''

De ambtenaar grinnikte beleefd. Als iemand iets van doofpotten weet dan was hij het.

,,Gaan ze het rapport in het Bosnisch vertalen, zodat die moslimweduwes en -wezen een beetje kunnen lezen wat er met hun mannen en vaders is gebeurd en hoe het zover heeft kunnen komen?''

,,Ze kunnen vast geen vertaler vinden'', lachte de ambtenaar.

,,Ik heb er hier een paar, die op dit moment door jouw muggenzifterij niks te doen hebben!'' riep Gerrit knap geïrriteerd.

Het zou het beste zijn als het rapport sowieso niet vertaald wordt. Nog niet eens in het Engels. Dat is voor alle partijen het beste. Het rapport krijgt een rood omslag. Ze moeten nog kiezen tussen schaamrood en bloedrood.

,,En nou moet je maar weer eens oprotten'', snauwde Gerrit naar de ambtenaar.

,,Waarom?''

,,Omdat ik verder wil met mijn vloertje eikel. Het moet maandag klaar zijn!''