Filosoof is dj op houseparty

Vanavond op `de Nacht van de filosofie' geeft filosoof Dylan Evans een houseparty als `ultieme korte weg naar het geluk'. En Sokrates' Wisselbeker debuteert.

,,Toen ik vijftien was, vroegen een paar vrienden me of ik mee wilde spelen in hun punkbandje.'' Er zijn weinig filosofieboeken die zo beginnen – daar durf ik vergif op in te nemen. Maar het eerste hoofdstuk van het pas in het Nederlands vertaalde boek Emotie, de wetenschap van het gevoel van de jonge Britse filosoof, ex-punkzanger en houseparty-dj Dylan Evans (1966) begint zo.

Evans schrijft niet alleen over geluk, zoals wel meer filosofen doen, hij probeert ons ook instant geluk te leveren op een andere manier. Vanavond is hij daarom dj in De nacht van de filosofie in Felix Merites in Amsterdam; hij zal daar drie uur een houseparty geven met `doorsnee moderne dansbare muziek'.

Dat is niet verwonderlijk voor een jonge filosoof die in zijn boek Emotie schrijft: ,,De houseparty is wellicht de ultieme kortere weg naar het geluk.'' In zijn boek zijn ook plaatjes opgenomen van een raveparty, dr. Spock uit de film Star Trek II en een vrijende Harrison Ford en Sean Young uit de film Blade Runner – allemaal onderwerpen waarover hij schrijft.

Dylan Evans houdt zich als filosoof bezig met emoties en geluk, en betrekt daar ook de biologie en psychologie bij. Hij is, blijkt uit zijn boek vooral geinteresserd in hoe mensen het geluksgevoel kunnen bereiken. Vandaar dat hij zich ook bezighoudt met de invloeden van drugs (,,De holbewoners werden van hun heilige kruiden even high als wij nu''), muziek (pop en klassiek), licht, kleur en taal. Al die elementen zijn onderdelen van wat hij noemt `emotionele technologie'. Taal is volgens hem wel een `sterk antidepressivum', maar praten over emoties (`stoom afblazen' of eindeloze therapeutische praatsessies à la Freud) zijn volgens hem niet per se de meest effectieve weg om gelukkiger te worden. Hij zoekt momenteel naar meer biologisch-technische methoden om het geluk van mens én robot te verhogen, bij de afdeling Biomimetics van de universiteit van Bath. Voor Evans vanavond aan zijn houseparty begint, wordt hij geïnterviewd door Sjoerd de Jong, filosoof en chef van de bijlage Boeken van deze krant.

Nacht van de filosofie, vanavond 19.30 - 02.00 u, Felix Meritis, Keizersgracht 324, A'dam, entree 25 euro, www.maandvandefilosofie.nl. Dylans boek `Emotie' verscheen bij Lemniscaat.

    • Paul Steenhuis