Een onaangename verrassing voor Sharon

Israël had zijn offensief in Palestijns gebied graag nog enkele weken voortgezet. Maar president Bush' initiatief steekt daar een stokje voor.

Nog zeker vier weken had hij nodig om alle voorgenomen militaire operaties op de Westelijke Jordaanoever uit te voeren, en nog eens vier weken om de Palestijnse terroristische infrastructuur grondig te verwoesten. Dat zei de Israëlische chef staf, luitenant-generaal Shaul Mofaz, twee dagen geleden tegen verslaggevers. Enkele uren later riep president Bush Israël op om een einde te maken aan het offensief en het leger te gaan terugtrekken uit de zes Palestijnse steden die het de afgelopen zeven dagen opnieuw heeft bezet.

De toespraak, zoals de krant Ma'ariv schreef weliswaar ,,in harde en expliciete uitspraken'' tegen de Palestijnse leider Yasser Arafat verpakt, moet als een heel onaangename verrassing zijn gekomen voor premier Sharon en de zijnen. Het spreekt boekdelen dat Sharon, wiens taal generaal Mofaz spreekt, tot dusverre alleen indirect heeft gereageerd op Bush' verklaring, en wel met de verklaring dat ,,het offensief doorgaat tot de beslissende overwinning op de terroristen en hun opdrachtgevers''.

Ook verscheidene ministers van Sharons Likudpartij reageerden in deze zin. Minister Dani Naveh bij voorbeeld: ,,We moeten nee zeggen tegen de Verenigde Staten. We vechten voor onze woningen, onze levens en onze kinderen en we moeten blijven handelen tot het leger zijn missie voltooit, zonder acht te slaan op de wereldopinie''.

Volgens een opiniepeiling die gisteren in de Jerusalem Post werd gepubliceerd, steunt een belangrijk deel van de bevolking het huidige offensief in de Palestijnse gebieden. Meer dan 70 procent van de ondervraagden was het eens met de operatie. Niet meer dan 17 procent was tegen. Maar een kleine minderheid – 15 procent – vond overigens dat het leger tot een permanente bezetting moet overgaan.

Ondanks de steun van het volk en de opstandige uitspraken uit de regering meent de Israëlische pers dat Sharon geen andere keus heeft dan het offensief voortijdig af te sluiten. Hij kan het zich niet permitteren zijn enige betrouwbare bondgenoot te trotseren door het offensief door te zetten. Ma'ariv stelde gisteren dat de dagen van het offensief zijn geteld. ,,Het kruipende tempo van de zandloper van Operatie Verdedigingsmuur is vervangen door een tikkende stopwatch'', schreef een commentator.

Vrij algemeen wordt aangenomen dat het leger nog de tijd heeft tot de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, wiens komst Bush aankondigde, in Jeruzalem arriveert. Powell vertrekt morgen naar het Midden-Oosten, maar het is nog niet bekend wanneer hij in Jeruzalem arriveert. In zijn verklaring eiste Bush ook niet dat Israël ogenblikkelijk zou beginnen het leger uit de Palestijnse steden terug te trekken. Dat is ook de reden dat de Palestijnen maar matig tevreden zijn, hoewel Bush eveneens sprak over beëindiging van de Israëlische nederzettingenpolitiek en van de bezetting in het algemeen.

En of het Amerikaanse initiatief tot beëindiging van de Israëlisch-Palestijnse oorlog zal leiden, is nog maar helemaal de vraag.