Cornershop

Hun vorige cd, When I Was Born For The 7th Time (1997), bracht voor Cornershop in Engeland de doorbraak. De cd, en de single Brimful of Asha (vooral in de remix-versie van Fatboy Slim) waren hitsuccessen. Voor het eerst kreeg de om haar anti-racismestandpunten bekendstaande groep van Pakistaanse Engelsen ook erkenning voor haar muzikale kant. Daarom is het de vraag wat ze nu nog aan waardering te wachten staat. Want vergeleken bij de opwindende nieuwe cd, met de opnieuw ondoorgrondelijke titel Handcream For A Generation, klinkt When I Was maar houterig. De grootste verrassing was toen het afstandelijk uitgesproken Engels van Tjinder Singh (die voor het Pakistaans-Engels deed wat Peter Sellers ooit deed voor het Frans-Engels). Maar in het geluid van de plaat ontbrak het aan diepte.

Die omissie wordt vier jaar later ruimschoots goedgemaakt. Op Handcream klinken de nummers soms als muzikale zoekplaatjes – van soul en house tot reggae-invloeden – en gaat ieder nummer een andere kant op. De krakkemikkige pop is verlaten voor uitgekiende instrumentaties met kronkelende bas en een keur aan meevibrerende percussie en twinkelende samples. Of het nu kreunende orgels zijn of schurende gitaren, alles past in Singhs muzikale universum. Alles wordt gebracht op een manier die nog altijd de ziel van de doe-het-zelf-muzikant verraadt: niets klinkt netjes. Ook niet als het bijdragen betreft van gerenommeerde muzikanten als Noel Gallagher (gitaar in Spectral Mornings) of soul-zanger Otis Clay. Ze worden allemaal ingepast in het rammelkabinet.

Otis Clay zingt de opener van de plaat, Heavy Soup, dat in stijl en onderwerp (`soul food') verwijst naar het aloude soulnummer Memphis Soul Stew van King Curtis & The King Pins. De algehele teneur van Handcream is er een van avontuurlijkheid: Tjinder Singh was niets te dol. Ook zijn teksten geven daarvan blijk: van merkwaardige klankrijmen (`Raising The Plaguing Of The Raised Platform') tot grappige observaties over menselijk gedrag (`Lessons Learned From Rocky I To Rocky III'). Cornershop verdient de grootste roem.

Cornershop: Handcream For A Generation V2 (wijcd 1115)