Confrontatie Madagascar: geweld dreigt

Na maanden van geweldloos verzet dreigt er een gewelddadige confrontatie op Madagascar. `Volkspresident' Ravalomanana riep gisteren leger, politie en buurtbrigades op om barricades rond de hoofdstad, opgeworpen door zijn tegenstander Ratsiraka, af te breken.

In de al drie maanden durende machtsstrijd tussen Ratsiraka en Ravalomanana begon de groep rond Ratsiraka vorige maand de hoofdstad af te sluiten van de havensteden door bruggen op te blazen en barricades op te richten.

Madagascar heeft nu twee presidenten, twee regeringen en één leger dat zeer verdeeld is. Bij presidentsverkiezingen in december kreeg Ratsiraka, die voor het eerst in 1975 aan de macht kwam en sindsdien bijna onafgebroken aan de macht is geweest, 40 procent van de stemmen tegen Ravalomanana 46 procent. Ravalomanana klaagde over fraude en zei met meer dan vijftig procent van de stemmen te hebben gewonnen, zodat er geen noodzaak voor een tweede ronde zou bestaan. Sindsdien is er sprake van een patstelling.

Ravalomanana riep een algemene staking uit en Ratsiraka de noodtoestand. Toen iedereen in de hoofdstad Antananarivo de oproep tot staking opvolgde en de noodtoestand negeerde, vestigde Ratsiraka zich met zijn regering in de havenstad Toamasina. Hij blokkeerde alle toegangswegen naar Antananarivo.

Ravalomanana slaagde er in honderdduizenden aanhangers op de been te krijgen, zonder dat er veel geweld en plunderingen plaatsvonden, een unieke volksrevolutie in Afrika.

Ongeveer 80 procent van het leger sloot zich bij de `volkspresident' Ravalomanana aan maar de hoge legerleiders bleven trouw aan Ratsiraka. Zij beschikken over de wapens.

Door de wurging van de hoofdstad is de situatie er zo nijpend geworden dat Ravalomanana schijnbaar geen andere mogelijkheid openbleef dan op te roepen tot geweld. De prijs van één liter benzine is inmiddels opgelopen tot zes dollar en zout, suiker en bakolie zijn nauwelijks meer voor handen. Ook bestaat er een groeiend tekort aan medicijnen. Duizenden arbeiders zijn ontslagen omdat de industrie tot stilstand is gekomen.