Citaties

Velen zullen zich hebben afgevraagd waarom Piet Borst zijn analyse van de problemen om kwaliteit van wetenschap (`The Winner takes all', W&O 30 maart) te meten meent te moeten afsluiten met zo'n akelige sneer naar zijn collega's die de top twintig meest geciteerde onderzoekers in de biomedische wetenschap in Elsevier wisten te halen. Zij moeten weten weten dat Piet in de door Elsevier onderzochte periode wetenschappelijk directeur was van het Nederlands Kanker Instituut, het grootste onderzoeksinstituut op het gebied van kanker in Nederland. Dit instituut wordt in het verhaal in Elsevier niet genoemd, noch vinden we medewerkers van dat instituut in de top 20.

Het moet heel naar zijn tijdens je welverdiende pensioen te constateren dat de doorbraken in het onderzoeksveld waar je je beste krachten hebt gegeven niet in je eigen instituut, maar elders tot stand zijn gebracht. Hoe zou het toch komen dat al dat geld en al dat talent dat je hebt kunnen inzetten toch niet het beoogde resultaat heeft gehad ?

Gelukkig geeft Piet zelf het antwoord. Als de directie van de fanfare zich alleen richt op het recruteren van de beste solisten en geen oog heeft voor het samenspel, zal je een muziekconcours niet winnen.

(zie ook reactie Piet Borst op deze pagina)