Boete voor bouwers HBG en Dragados

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is van plan het Nederlandse bouwconcern HBG en de Spaanse bouwonderneming Grupo Dragados een boete op te leggen van elk 108.905 euro. Volgens de AFM, voorheen Stichting Toezicht Effectenverkeer, hebben HBG en Grupo Dragados hun krachtenbundeling te laat bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de toezichthouder een boete oplegt sinds AFM het toezicht op biedingsprocedures van de Sociaal Economische Raad heeft overgenomen. Voor HBG betekent het de tweede veeg uit de pan in korte tijd. Eerder dit jaar stelde het Amsterdamse gerechtshof vast dat het bestuur van de onderneming wanbeleid heeft gevoerd.

Dragados en HBG hebben in strijd gehandeld met regelgeving door later bekend te maken dat Dragados HBG wilde overnemen dan ,,door de verwachting eerder gerechtvaardigd was'', zo stelt HBG in een verklaring. Volgens de toezichthouder moet het voornemen tot het uitbrengen van een bod `onverwijld' bekend worden gemaakt. Grupo Dragados kondigde 5 februari aan een van Nederlands grootste bouwonderneminge voor 756 miljoen euro over te willen nemen. Volgens HBG waren de onderhandelingen met Dragados in december begonnen, Dragados meent dat deze al twee maanden eerder aanvingen.

Voordat het voornemen omgezet wordt in een daadwerkelijke boete, worden de partijen eerst gehoord, stelt een woordvoerder van de AFM. HBG en Dragados zeggen niet in overtreding te zijn geweest en overwegen in beroep te gaan.