Banken keren zich af van KirchGruppe

Het concern van de Duitse media-tycoon Leo Kirch lijkt af te stevenen op een faillissement. De banken bleken gisteren na crisisberaad niet langer bereid te investeren in het noodlijdende concern.

De bankiers lieten duidelijk doorschemeren geen heil meer te zien in verdere besprekingen over een redding van het media-imperium. ,,Het is over'', was de teneur in kringen van de onderhandelaars. Donderdag was nog tot laat in de nacht onderhandeld. Maar gisteren liepen de gesprekken al tegen het einde van de middag af. Op zijn laatst wordt dinsdag uitstel van betaling aangevraagd, volgens een betrokken bankier.

Leo Kirch is al enkele weken verwikkeld in een gevecht om te overleven. Zijn imperium staat op instorten door een schuldenlast van ten minste 6,5 miljard euro. De banken willen geen geld meer steken in de onderneming, die enkele tv-zenders bezit en eigenaar is van de uitzendrechten van het WK voetbal in 2002 en 2006, de autoraxces in de Formule 1 en de voetbalwedstrijn in de Bundesliga.

Banken hebben de afgelopen weken getracht concurrenten van Kirch, waaronder de Australiër Rupert Murdoch en het Italiaanse mediabedrijf Fininvest, ertoe te bewegen in het imperium te stappen. Tot dusver hebben ze geen verdeelsleutel kunnen vinden voor de verstrekking van kredieten die nodig zijn voor het voortbestaan van KirchGruppe. Ook overleg met Murdoch heeft niets opgeleverd.

Een ondergang van Kirch heeft grote gevolgen. Dit geldt niet alleen voor de schuldeisers, maar bijvoorbeeld ook voor de Duitse voetbalclubs. Kirch betaalt jaarlijks 358 miljoen euro om de wedstrijden uit de Bundesliga te mogen uitzenden. Enkele overheden in Duitsland hebben donderdag al gesuggereerd om de clubs via een noodfonds te hulp te schieten, mochten zij in de financiële problemen komen.

Ook voor bondskanselier Gerhard Schröder zal een nieuw financieel debacle slecht uitkomen. Gevreesd wordt voor de 5500 banen binnen het Kirch-imperium.

Eerder deze week moesten de vliegtuigbouwer Fairchild Dornier (3600 werknemers in Duitsland) en kantoorhandelaar Herlitz (3000 werknemers) uitstel van betaling aanvragen. Ook voor het Duitse bouwconcern Philipp Holzmann (24.000 werknemers) dreigt een faillissement.