Angélique Kidjo

,,Afrikaanse muziek bestaat niet. Afrika verandert, net als de rest van de wereld'', zei Angélique Kidjo eens in deze krant. Deze in Benin geboren popzangeres kan het weten, want na haar verhuizing naar Parijs bereisde ze de hele wereld. Op Black Ivory Soul, haar eerste cd voor Columbia, staan allereerst enkele souvernirs van de toernee die ze in '99 door Brazilië maakte. Na Refavela, een oudje van Gilberto Gil, volgen er twee van Carlinho Brown en idem Vinicius Canturia. Kidjo zingt ze in het Fon, de taal die zij meenam uit Benin. Dat geldt ook voor de liedjes die zij zelf schreef met haar echtgenoot, de Franse bassist Jean Hebrail. In een daarvan, het opgewekte Iwoya, zorgt Dave Mathews voor een ruige tegenstem in het Engels. In andere liedjes is de voertaal Frans, bijvoorbeeld in Ces Petits Rien een melancholiekje van Serge Gainsbourg.

Soepele soul, beetje Bahia en Afrofunk en een enkel chanson, Angélique Kidjo is een pittig dametje dat met succes uit vele vaatjes tapt. Op 11 april staat ze in Paradiso.

Angélique Kidjo: Black Ivory Soul (Columbia 506069)