Andersen verkent vluchtroute

Andersen in Nederland bestaat nog. Maar het moment van uit elkaar vallen nadert. Werknemers melden zich aan bij verschillende concurrenten.

Niet één fiscalist van advieskantoor Andersen meldt zich bij hem, maar tientallen. Ze telefoneren, laten kennissen bellen ,,via netwerkjes'', sommigen schrijven zelfs. De voorzitter van een groot advocaten- en ficalistenkantoor bevestigt wat concurrenten zonder uitzondering zeggen: jonge medewerkers van accountants- en adviesfirma Andersen Nederland, maar ook compagnons, tasten dezer weken af of ze ergens anders eventueel welkom zijn. Contracten zijn nog niet getekend, maar de vluchtroute wordt alvast verkend.

Andersen valt wereldwijd uiteen door het Enron-debacle, de failliete Amerikaanse energiehandelaar waarvan Andersen de boeken controleerde. Hele nationale Andersen-praktijken verdwijnen naar concurrenten. Deze week ging de vestiging van Andersen in Spanje over naar rivaal Deloitte & Touche.

De Nederlandse vestigingen van Andersen volgen tot dusver de opdracht om te onderhandelen met branchegenoot KPMG over een fusie. KPMG Nederland en Andersen Nederland onderstreepten deze week publiekelijk de belangstelling voor elkaar door te stellen dat ze elkaars boekhouding doornemen. Ze willen een fusie, met alle disciplines: accountants, fiscalisten, adviseurs, advocaten en notarissen. Maar de verschillende onderdelen van Andersen Nederland, waar in totaal 1.700 mensen werken, zullen niet bij elkaar blijven, zeggen marktkenners. Al is het alleen maar omdat cliënten (grote ondernemingen) hun adviseurs kritischer bekijken sinds Enron; one stop shopping voor verschillende adviezen is plotseling uit de mode.

Niemand wil met zijn naam in de krant – de voorzitters van alle grote advocaten-, belastingadvies- en accountantskantoren kennen elkaar – maar off the record zeggen ze dat Andersen-mensen zich massaal presenteren. Soms individueel, soms hele groepen. Nee, actief jagen op personeel van Andersen is niet nodig. Met de saamhorigheid, waar Andersen trots op is, valt het mee, zegt één voorzitter. ,,Andersen bouwde een paar jaar geleden een advocatenkantoor op door tien procent boven de markt te betalen. Maar mensen die voor geld komen, hebben aangetoond dat ze niet de loyaalsten zijn.''

Tegelijkertijd loopt het aan KPMG gelieerde advocatenkantoor Steins Bisschop Meijburg Co. (SBMC) leeg. SBMC verkeert sinds een week in surseance, de bewindvoerder probeert nu een doorstart te maken met zeven compagnons en laat een sociaal plan opstellen voor de achterblijvers.

Waar kantoren de afgelopen jaren hard concurreerden om iedere getalenteerde, jonge jurist, is die markt opeens overvloedig. En met name stabiele Nederlandse advocaten- en belastingadvieskantoren zoals Houthoff, Loyens & Loeff en Nauta Dutilh lijken na jaren weer een aantrekkelijke werkgever. Volgens Sylvia den Engelsen, van wervingsbureau Legal People, blijkt uit onderzoek onder 100 advocatenkantoren dat onzekerheid over de strategie dé reden is voor medewerkers om te vertrekken.

Een partner van Andersen zegt dat nog niet één medewerker of partner heeft opgezegd, het vertrek van een compagnon in Eindhoven naar Ernst & Young daargelaten. Dinsdag zijn alle partners van Andersen Nederland nog bij elkaar geweest. ,,Er is geen paniek, de rijen zijn gesloten'', zegt hij. ,,Maar gezien het fusieproces met KPMG moet je erop rekenen dat sommigen zullen afhaken.''