Afschrijving van goodwill gevierd middel

De afschrijvingen van goodwill en bijzondere lasten volgen elkaar in rap tempo op. De laatste in de rij zijn NTT en Qwest. Het Japanse telecomconcern moet een verlies van 16 miljard dollar boeken op een reeks buitenlandse overnames. De Amerikaanse aanbieder van telecomdiensten wordt geconfronteerd met een gat van 20 à 30 miljard dollar inzake de overname van US West. De twee gevallen zijn nogal verschillend van aard. Qwest, een relatief jonge alternatieve telecomaanbieder, verwierf US West, een gevestigd telecomconcern, door te betalen met zijn destijds hooggewaardeerde aandelen. Hoewel Qwest dus de waarde van zijn bezittingen omlaag heeft moeten brengen, hebben zijn oorspronkelijke aandeelhouders met US West tenminste een echt bedrijf in handen met een echte kasstroom.

NTT heeft daarentegen in cash betaald voor zijn aanwinsten, waaronder een belang van 16 procent in AT&T Wireless. Zijn aandeelhouders hebben als gevolg van deze spilzucht een echte veer moeten laten. Bovendien bezorgt de overname van de Amerikaanse internetfirma Verio NTT nog steeds hoofdbrekens. NTT moet niet alleen een bedrag van 4 miljard dollar afschrijven, maar dit jaar ook nog eens 305 miljoen dollar in Verio steken om te voorkomen dat het bedrijf ten ondergaat.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.