Zwarte piet beurs gaat naar Ahold

Het supermarktconcern Ahold heeft voor de tweede achtereenvolgende dag een negatieve hoofdrol op de beursvloer gespeeld. Na een verlies van 5 procent gisteren, stond de koers tegen het middaguur weer fors lager. Het aandeel van het moederbedrijf van Albert Heijn stond bijna 6 procent lager op 27,04 euro.

Aanleiding tot de koersval is de presentatie van jaarverslag. Beleggers zijn verrast door de bekendmaking dat de nettowinst van Ahold voor een kwart bestaat uit winsten die behaald zijn via financiële transacties (valutacontracten en onroerend goed).

Samen met andere zwaargewichten als Koninklijke Olie en Aegon – beide op een verlies van 0,6 procent – zette Ahold de AEX-index op verlies. De 25 meest verhandelde beursfondsen stonden tegen het middaguur op een gemiddeld verlies van 0,8 procent tot 517,52 punten.

De koersbeweging van Koninklijke Olie lijkt een direct gevolg van sprongen van de olieprijs. De energiemarkt leek vanochtend weer een beetje tot rust gekomen te zijn door de toespraak van president Bush gisteren. Hij liet daarin blijken een actievere rol te willen spelen in het Midden-Oosten waardoor de kans op gewelddadigde escalatie kleiner wordt geacht.

Een eindspurt in het laatste kwartier van de handel zorgde ervoor de beurzen op Wall Street een plusje konden presenteren.

De Dow-Jonesindex steeg met 0,4 procent tot 10.235 punten. De index van de Nasdaq-beurs, die wordt gedomineerd door technologiefondsen, eindigde 0,3 procent hoger op 1790 punten.

Amerikaanse beleggers werden heen en weer geslingerd tussen negatief en positief nieuws. Goed nieuws was er onder andere over Home Depot, de grootste keten van doe-het-zelf-zaken in de Verenigde Staten, dat een positief rapport kreeg van zakenbank Merill Lynch. Het fonds was met een plus van 2,6 procent de grootste stijger in de Dow. 's Werelds grootste chipmaker Intel eindigde als tweede in de Dow, na een eveneens gunstig analistenrapport. Voor een schrikreactie zorgden tegenvallende cijfers over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten.

Op de beurzen in Europa was het beeld verdeeld. In Parijs zakte de CAC-index 0,4 procent en in Frankfurt moest de DAX-index aan het einde van de ochtend ook terrein prijsgeven (0,1 procent). De FTSE-index in Londen koerste op een winst van 0,35 procent.