`We moeten ons niet rijk rekenen'

De spelers van Feyenoord wensten zichzelf niet rijk te rekenen na de 1-0 overwinning op Inter. ,,Maar de droom om een UEFA-Cupfinale in de Kuip te kunnen spelen, is nu tastbaarder dan ooit.''

In de wetenschap dat de koploper in de Serie A niet zijn ware gezicht had laten zien, vierden de spelers van Feyenoord gisteravond met een tweeslachtig gevoel hun sensationele 1-0 overwinning op Internazionale. Tegen een veredeld B-elftal van Inter bleven de Rotterdammers na een eigen doelpunt van verdediger Cordoba in de 50ste minuut soms met kunst en vliegwerk overeind. In technisch opzicht moest het elftal van de Argentijnse trainer Cúper alleen zijn meerdere erkennen in de bij vlagen virtuoze Kalou. Maar in het voor de helft gevulde Giuseppe Meazza-stadion strafte Feyenoord de arrogantie van Inter meedogenloos af.

De uitblinkende doelman Zoetebier had gisteren het idee dat hij de wedstrijd van vorig jaar met Vitesse tegen Inter kopieerde. ,,Hun speelwijze is nauwelijks veranderd'', zei Zoetebier. ,,Inter is het gevaarlijkste als de tegenstander in balbezit is. Dan benutten ze één foutje om snel te counteren. Net als vorig jaar wekt Inter de indruk dat het de UEFA Cup niet belangrijk vindt. Ze hebben een selectie van dertig spelers en trainer Cúper zal wel hebben gedacht dat ook deze ploeg de klus kon klaren. Volgende week verschijnen bij Inter ongetwijfeld andere namen in de basis. Wij zijn als team sterker, denk ik. Maar ik ben niet vergeten dat Inter in Arnhem aan één doelpunt genoeg had om Vitesse alsnog uit te schakelen.''

Aanvoerder Bosvelt fungeerde bij Feyenoord als het rustpunt op het middenveld. ,,De grootste kansen voor Inter onstonden uit onnodig balverlies aan onze kant'', luidde zijn analyse. ,,Daar loeren die Italianen ook op. Ze geven je het gevoel dat je gemakkelijk een aanval kunt opbouwen om vervolgens meedogenloos toe te slaan. We hebben een aantal hachelijke momenten gekend, maar echt onder druk hebben we niet gestaan. Toch moeten we ons nu niet rijk rekenen. We hebben een prachtige uitgangspositie gecreërd voor de return, maar meer ook niet. Het gevaar dreigt dat we in de Kuip op twee gedachten zullen hinken. Moet je die 1-0 voorsprong zo lang mogelijk verdedigen of voluit op een beslissende tweede goal jagen? We weten dat Inter in de kwartfinales uit bij Valencia snel op voorsprong kwam. Dat mag ons in de Kuip niet overkomen.''

Bovendien verwacht Bosvelt in Rotterdam een ander Inter dan in Milaan. ,,Ik denk dat Inter ons heeft onderschat. Die fout zullen ze niet nog eens maken. Ik vond het typerend dat de grote namen in de tweede helft alsnog van de reservebank afkwamen. Daar zal Inter volgende week in de Kuip wel mee beginnen. Maar we hebben veel geleerd van onze negatieve ervaringen in de Champions League. Feyenoord was vanavond een hecht collectief. Dat zullen we ook volgende week moeten zijn om de finale te bereiken.''

Spits Van Hooijdonk sprak na afloop op het veld al uitvoerig met zijn voor Internazionale spelende landgenoot Seedorf over de hautaine instelling bij de thuisclub. ,,Het irriteerde ons dat de geschorste doelman Toldo verklaarde dat hij geen enkele speler van Feyenoord kende'', zei Van Hooijdonk. ,,Ik vond het ook van hoogmoed getuigen dat Cúper diverse basisspelers aan de kant hield. Ik had Seedorf nog een sms-bericht gestuurd, omdat ik ervan overtuigd was dat hij zou beginnen. Cúper heeft zich ook laatdunkend over Feyenoord uitgelaten. Dat wilden we maar op één manier afstraffen door in Milaan te winnen. Natuurlijk had ik al na vier minuten moeten scoren. Die misser zag er lullig uit. Ik stond er niet goed voor. Gelukkig maakten we die goal in de tweede helft. Daarna kregen we telkens lucht door ons uitstekende positiespel.''

Daarbij speelde libero Van Wonderen een hoofdrol in de defensie door de ternauwernood van een enkelblessure herstelde teamgenoot Paauwe zo veel mogelijk uit de wind te houden. ,,Toch kreeg ik het in de slotfase nog benauwd, toen Ronaldo bij Inter zijn rentree maakte'', zei Van Wonderen. ,,Hij ging achter Ventola spelen, waardoor wij werden gedwongen door te schuiven naar het middenveld. In die fase was Ronaldo ook gevaarlijk. Hij nam de bal enkele keren geweldig aan en zocht de combinatie met Ventola. Dat is moeilijk te verdedigen. Maar je kon ook zien dat Ronaldo nog lang niet op zijn oude niveau zit. Tegen het einde van de wedstrijd zat hij er aardig doorheen.''

Van Wonderen maakt zich zorgen over de consequenties die de schorsingen voor Ono en Rzasa en de blessure voor Kalou kunnen hebben voor de return. ,,Ik houd een wrange nasmaak over aan de prijs die we voor deze overwinning hebben moeten betalen. Het wegvallen van Rzasa, Ono en mogelijk Kalou betekent een forse aderlating. Daarom durf ik nog lang niet aan de finale te denken. Feyenoord is sterk als het in dezelfde samenstelling kan spelen. Als we te veel spelers moeten missen, kunnen we ook heel kwetsbaar zijn. Daarom verwacht ik nog een loodzwaar karwei in de Kuip. Ik hoop dat de hamstringblessure van Kalou meevalt.''

Na de afgang in de Champions League maakt Feyenoord zich op voor een triomftocht in het UEFA-Cuptoernooi. ,,Het knock-out systeem in de UEFA Cup ligt ons ook beter dan die poulewedstrijden in de Champions League'', meent Van Hooijdonk. ,,Net als tegen Glasgow was het voor ons ideaal dat we tegen Inter eerst uit speelden, omdat we uit altijd scoren. Daardoor ligt de druk volgende week weer niet bij ons. De droom om een UEFA-Cupfinale in ons stadion te spelen, is nu tastbaarder dan ooit. Die kans mogen we ons niet meer laten ontnemen. Maar ik kan me herinneren dat Feyenoord zich enkele jaren geleden na een 3-1 overwinning op Stuttgart in gedachten al had geplaatst voor de volgende ronde. We weten allemaal hoe die thuiswedstrijd is verlopen. Laat dat een wijze les zijn geweest.''

    • Robèrt Misset