VVD'er wil meer Limburgers in Kamer

Limburg dreigt na de verkiezingen sterk ondervertegenwoordigd te raken in de Tweede Kamer. Dat vindt het Limburgse Kamerlid Frans Weekers (VVD). Met een website en een oproep aan de kiezers hoopt hij te bereiken dat Limburgse kiezers op Limburgse kandidaten gaan stemmen. Weekers loopt zelf grote kans niet in de Kamer te komen: hij staat als 35ste op de lijst van de liberalen, die volgens de laatste peiling 27 zetels krijgen.

Als de opiniepeilingen bewaarheid worden, gaat het huidige aantal van negen Limburgse parlementariërs terug naar vijf, zegt Weekers. Maar op zijn vandaag gelanceerde website (www.stemlimburgs.nl), inclusief Limbarometer, staat dat er acht Limburgers in de Kamer komen. ,,Oh, foutje'', roept Weekers. Er zijn volgens hem ten onrechte drie leden van Leefbaar Nederland meegetelt, terwijl die zeer waarschijnlijk niet in het parlement komen. ,,Dat komt omdat Leefbaar Nederland met regionale lijsten werkt'', is zijn verklaring. Gerekend naar inwonertal zou Limburg volgens hem tien zetels moeten hebben.

Weekers zegt zich niet ,,zonder slag of stoot neer te leggen'' bij de teruggang voor Limburg. De VVD'er spreekt van een voor zijn provincie ,,desastreus scenario''. Hij heeft andere Limburgers opgeroepen aan zijn intiatief mee te doen, maar zelfs vanuit zijn eigen partij krijgt hij weinig steun. De kandidaten Verbugt (25ste op de VVD-lijst) en Wilders (30ste op de VVD-lijst) hebben zich al negatief uitgelaten over zijn initiatief. Wilders vindt het merkwaardig dat Weekers de afgelopen dagen geheimzinnig heeft gedaan over zijn plan. Weekers had volgens Wilders er beter aan gedaan van tevoren draagvlak voor zijn idee te creëren. Wilders voelt zich nu voor het blok gezet. ,,Als ik niet meedoe, lijkt het net of ik niet voor Limburg ben. Dat is natuurlijk niet zo.''