VS wil toezicht op grote overnames

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil dat overnames van grote buitenlandse ondernemingen door Amerikaanse concerns onder toezicht komen van een nationaal veiligheidscomité. Het ministerie wil zo de toegang tot gevoelige Amerikaanse technologie beperken.

De Britse zakenkrant Financial Times meldde vandaag in het bezit te zijn van een wetsvoorstel van het Pentagon om alle overnames van buitenlandse bedrijven boven de 100 miljoen dollar te laten keuren door de zogenoemde Committee on Foreign Investment in the US (CFIUS). Deze commissie valt onder het ministerie van Financiën en moet ervoor waken dat de veiligheid van de Verenigde Staten niet in het gevaar komt.

De commissie zou ook transacties van Amerikaanse bedrijven die een defensiecontract van 1 miljoen dollar of meer hebben, moeten controleren. Ook buitenlandse bedrijven met een overheidsbelang zouden onder het toezicht komen.

Het wetsvoorstel van Defensie heeft bij andere ministeries in Washington tot grote woede geleid, omdat die er buiten zijn gehouden. Komt het voorstel erdoor – en die kans is vrij groot omdat het Congress de laatste tijd gevoelig is voor wensen van het Pentagon – dan krijgt de commissie vergaande bevoegdheden. Op het ogenblik controleert ze nog geen 10 procent van de overnames waar buitenlandse bedrijven bij betrokken zijn. ,,Het is verschrikkelijk ironisch, omdat dit precies het soort fusietoezicht is waarover de Verenigde Staten kritiek leveren op de Europese Unie'', zegt een ingewijde tegen de Financial Times.

Het CFIUS heeft met zijn uitspraken in het verleden de nodige ruzies met overheden in Europa en Azië uitgelokt. Vorig jaar ontstond er wrevel tussen de VS en Nederland over de overname door ASM Lithography van de Silicon Valley Group. De ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en Jorritsma (Economische Zaken) bemoeiden zich ermee om de overname alsnog door te laten gaan.

De commissie verplichtte ASML het Silicon-onderdeel Tinsley te verkopen. Tinsley maakt lenzen voor spionagesatellieten en het Amerikaanse ministerie van Defensie was bang dat die techniek in verkeerde handen zou komen. De verkoop van Tinsley betekende voor ASML een gevoelig verlies.