Vredesplannen sinds 1993

Akkoord van Oslo (september 1993): voorziet in de geleidelijke terugtrekking van Israël uit bezet gebied op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook en de instelling van een autonoom Palestijns bestuur. Dit deel is voor een groot deel gerealiseerd. Gevoelige zaken als de toekomst van Jeruzalem, het lot van de Palestijnse vluchtelingen, de joodse nederzettingen en de loop van de grenzen zouden vervolgens moeten worden opgelost. Dat is niet gelukt.

Plan Clinton (december 2000, uitwerking van voorstel-Barak): Dit voorziet in een Palestijnse staat in 100 procent van de Gazastrook en 95 procent van de Westelijke Jordaanoever. Israël houdt joodse nederzettingen in Oost-Jeruzalem en nederzettingenblokken op de Westelijke Jordaanoever waarin 80 procent van de kolonisten leven. De Palestijnen moeten afzien van het recht op terugkeer van de vluchtelingen van 1948 en hun nakomelingen.

Plan Mitchell (mei 2001): Acht maanden na het uitbreken van de tweede intifadah stelde de Amerikaanse ex-senator George Mitchell een stappenplan voor naar hervatting van onderhandelingen. Dit omvat beëindiging van het geweld, herstel van vertrouwen door stopzetting van Israëlische schoten op Israëlische zones, opheffing van de Israëlische afsluitingen van de Palestijnse gebieden en bevriezing van de Israëlische nederzettingenactiviteit.

Plan Tenet (juni 2001): mechanisme om tot een staakt-het-vuren te komen, opgesteld door CIA-directeur George Tenet. Het Palestijnse Gezag moet Palestijnen oppakken die door Israël worden beschuldigd van het beramen van aanslagen. Israël moet zich onthouden van aanvallen op Palestijnse instituties en zijn troepen terugtrekken naar de posities vóór het begin van de intifadah.

Saoedisch vredesplan (maart 2002): aanbod van de Saoedische kroonprins Abdullah, bevestigd door de Arabische top van 28 maart, van vrede en normale relaties tussen de Arabische landen en Israël in ruil voor Israëlische terugtrekking uit alle sinds 1967 bezette gebieden en een rechtvaardige oplossing van het probleem van de vluchtelingen.