VN laken inmenging in rechtspraak Italië

Vooraanstaande politici in Italië mengen zich in rechtszaken, waaronder een strafproces tegen premier Silvio Berlusconi. Dit constateert de speciale expert van de Verenigde Naties inzake de onhankelijkheid van van rechters en advocaten, Param Cumaraswamy, in een gisteren uitgebracht rapport.

Volgens de Maleisische jurist Cumaraswamy hebben Italiaanse rechters en officieren van justitie ,,gegronde redenen'' om te vrezen voor aantasting van hun onafhankelijkheid door prominente leden van de regering. ,,Het gaat om vooraanstaande mensen en ze hebben veel invloed in het parlement'', aldus Cumaraswamy.

De VN-rapporteur belicht speciaal het aanhoudende uitstel van corruptiezaken waarin Berlusconi betrokken zou zijn. Maar hij weigerde in te gaan op de vraag of Berlusconi zelf de hand heeft in het vertragen van de rechtsgang. Wel zei Cumaraswamy in zijn algemeenheid dat alle betrokkenen de wet horen te respecteren, en dat toepassing van ,,de wet zonder aanziens des persoons'' hoort te geschieden.

Italiaanse rechters hebben de regering er recentelijk van beschuldigd te proberen de wettelijke regelingen zodanig te willen aanpassen dat Rome meer greep krijgt op de strafrechtspleging. Ook hebben zij erover geklaagd dat de regering de strafrechtelijke behandeling van corruptiezaken tegen Berlusconi vertraagt. Cumaraswamy wijst in dit verband op herhaalde verzoeken om uitstel van verhoor door Kamerlid en Berlusconi-vertrouweling Cesare Previti wegens vermeende parlementaire verplichtingen.

Berlusconi werd vorig jaar juni premier van een centrum-rechtse coalitie, nadat zijn partij, Forza Italia, een ruime overwinning had behaald tijdens parlementsverkiezingen. Tegen hem liepen op dat moment verschillende strafzaken wegens onoirbare praktijken door firma's uit zijn zakenimperium Fininvest, dat vooral in media zit. Door wetswijzigingen is voor Berlusconi uit enkele strafzaken inmiddels de angel gehaald.