`Vijf jaar subsidie is wel genoeg'

Naam:

Leon de Winter (1954)

Laatste boek:

De hemel van Hollywood (1997)

Subsidiestatus:

al meer dan tien jaar ongesubsidieerd

,,Toen ik zonder hulp de supermarkt en de huur kon betalen, heb ik bedankt voor de subsidie. Ik juich het toe dat het Fonds je als schrijver een aantal jaren de kans geeft om je publiek te vinden. Maar als na een jaar of vijf blijkt dat er voor jouw boeken geen publiek is, dan moet je maar in je vrije tijd gaan schrijven. Zo verging het Franz Kafka ook. Ik vind dat het overheidsgeld anders onrechtvaardig wordt gebruikt. Ik heb zelf ooit in zo'n leescommissie gezeten, en zodoende de Nederlandse jaarproductie van auteursnaam A tot en met K gelezen. Ik werd er heel erg verdrietig van, en heb geadviseerd alle schrijvers wat geld te geven, zodat ze op die manier misschien genoeg tijd zouden hebben om te leren schrijven. De groep schrijvers die zoveel subsidie krijgt, bestaat uit mensen met een hele specifieke literaire opvatting. Ze hebben gekozen voor gesloten, complex proza, waar geen ruimte is voor dramaturgie, voor emotionele manipulatie van de lezer. Na een tijd werd dat proza echt vervelend. Kuitert heeft gelijk als ze zegt dat de literatuur steeds `moeilijker' wordt. De literaire kritiek heeft daar behoefte aan: je kan pas goed laten zien wie je bent, wanneer je een complex boek te beoordelen krijgt. Je ziet het ook regelmatig bij de jury's, die auteurs lauweren die het grote leespubliek links laat liggen. De jury lijkt te willen zeggen: `Kijk eens hoe complex onze smaak is.' In dat spel ontstaat een bepaalde literatuur, die buiten de markt in stand wordt gehouden.'