Veertienjarige komt café `altijd binnen'

Als de horeca niet oplet, kunnen jongeren onder de 18 gemakkelijk aan alcohol komen. Vanaf deze maand gaat er strenger worden gecontroleerd.

Amando en een vriend, allebei 14, staan in hun zwartleren jacks in een hoek van een café in Maastricht. Dit is de tweede kroeg van vanavond. De eerste kwamen ze niet binnen. ,,We waren niet vroeg genoeg. Ze laten daar alleen voor elven jongeren binnen, maar we waren te laat. Maar hier kom je altijd binnen.''

Maartje (16), Petra (16) en Wassily (15) staan een stukje verderop. Ze zitten in havo-4 en gaan één keer per week uit. ,,We drinken meestal ieder twee of drie bier of Bacardi Breezer.'' Drank krijgen aan de bar is geen probleem: ,,Als je eenmaal binnen bent, krijg je alles'', zegt Petra. Haar is één keer bij de deur om een identiteitsbewijs gevraagd. ,,Ik had het niet bij me, maar ze lieten me gewoon door. `Volgende keer wel meenemen', zeiden ze.''

Vanaf deze maand gaat de Keuringsdienst van Waren actiever controleren op alcoholverstrekking aan jeugd, zoals in de aangescherpte Drank-en Horecawet van november 2000 is afgesproken. Volgens de wet mogen jongeren tot 16 jaar geen alcohol drinken en jongeren tussen de 16 en de 18 jaar alleen zwak-alcoholische dranken (met minder dan 15 procent alcohol). Er zijn veertig controleurs aangenomen die zich uitsluitend met deze leeftijdscontrole gaan bezighouden. ,,Die gaan gericht op zoek naar plaatsen waar jeugd zich ophoudt'', aldus een woordvoerder van de dienst. Bij overtreding kan bijvoorbeeld een cafébaas ten minste 220 euro boete krijgen, de jongere krijgt geen straf.

R. Hoppe, sectormanager café-bar bedrijven van Koninklijk Horeca Nederland vindt deze regelgeving `krom'. ,,Als een zestienjarige met zijn brommer een ongeluk veroorzaakt, wordt die brommer in beslag genomen. Maar als hij een whisky bestelt wordt niet hij, maar de cafébaas gestraft. Het is misschien wat veel gevraagd van een jongere om niet te drinken, als hij niet gestraft wordt als hij wél drinkt.'' De regelgeving is ook vaag, zegt Hoppe. Een zestienjarige mag bijvoorbeeld wel een bacardi-cola drinken als deze door de barman gemixt is, maar niet als hij ze naast elkaar bestelt en zelf bij elkaar gooit; daarvoor moet hij achttien jaar zijn.

Deze week werd de video `Eerst denken, dan schenken' gepresenteerd die horeca-ondernemers moet leren hoe om te gaan met drinkende jongeren. Er liggen 12.000 van deze banden klaar. De video adviseert horeca-ondernemers onder meer in discussie te gaan met jongeren over het aantal consumpties. Daar voelen zij weinig voor.

Cafébaas L. Hoessen, aanwezig bij de presentatie van de video, plaatste tijdens carnaval advertenties in lokale kranten om ouders te vragen verantwoordelijkheid te nemen voor hun kinderen. ,,Nu zetten ze hun kinderen voor de deur af, en wordt het mijn verantwoordelijkheid.'' Er kwamen gelijk minder kinderen naar zijn café, en er gingen meer naar jeugdinstuiven in het plaatselijke buurthuis, aldus Hoessen. In discotheek Het huis van Oranje in Leidschendam, krijgen jongeren een armbandje om hun pols. Zestien- en zeventienjarigen een goudkleurig, achttienplussers een geel – zo zien de barkeepers wie ze wel en geen alcohol mogen schenken. Directeur Claes van Horeca Nederland: ,,Die bandjes zijn een hype. Als je duidelijke regels stelt, accepteert de jeugd die wel.''

    • Laura Thissen