Veel animo Frans presidentschap

Aan de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, op 21 april, doen zestien kandidaten mee, een record. Dat de heeft voorzitter de Constitutionele Raad gisteren bekendgemaakt. Om te kunnen deelnemen aan de verkiezingen moet een kandidaat vijfhonderd handtekeningen van gekozen overheidsfunctionarissen verzamelen. Opvallend is dat Charles Pasqua, een vroegere partijgenoot van Jacques Chirac, dit aantal niet heeft gehaald. Nicolas Miguet, die zegt `de belastingbetaler' te vertegenwoordigen, heeft volgens de Raad slechts 261 handtekeningen gekregen. Hij eist een hertelling. Meer dan veertig procent van de Franse kiezers zegt in de eerste rond op een `kleine' kandidaat te willen stemmen. De tweede ronde, op 5 mei, zal waarschijnlijk gaan tussen Chirac en Jospin, die in de eerste ronde volgens opiniepeilingen beiden op iets meer dan 20 procent staan.