Twee zetels is te veel voor eenmanslijst

Wie met een eenmanslijst de raadsverkiezingen wint, mag geen tweede zetel innemen. Zo hard is de Kieswet. Ook in het Brabantse Drimmelen.

Harry Bakker uit het Brabantse Terheijden is lang. Twee meter tien. ,,Alleen al dáárom zou ik recht hebben op twee zetels in de gemeenteraad.'' Het is er niet van gekomen. Bakker (39) deed met een eenmanslijst mee aan de raadsverkiezingen in de gemeente Drimmelen waartoe zijn dorp sinds zes jaar behoort. De enige naam van zijn lijst op het stembiljet was die van hem.

De uitslag was een succes. Bijna tien procent van de stemmen in Drimmelen ging naar Bakker. Goed voor twee zetels. Maar omdat er niemand anders op zijn lijst stond, is zijn tweede zetel naar een andere partij gegaan, naar Groen Drimmelen, nota bene de partij waar Bakker een behoorlijk aantal stemmers had weggelokt. Zo hard is de Kieswet. Bakker: ,,Er komen nu mensen op me af die zeggen dat ze teleurgesteld zijn. Ze zijn deze keer alleen maar gaan stemmen omdat ik meedeed en nu gaat hun stem naar een andere partij. Ze voelen zich bedrogen. Zo voel ik dat zelf niet. Ik vind het geen probleem. Ik had dertig mensen op mijn lijst kunnen zetten om stemmen te trekken van vrienden en familie. Maar zo ben ik niet. Ik ben bewust alleen. Als je met meer mensen werkt, moet je ze aansturen en daar gaat veel tijd inzitten. Die tijd heb ik niet. Ik heb een drukke baan en ik heb veel hobby's. In m'n eentje houd ik mijn handen vrij. Ik wil vrij en onafhankelijk zijn.''

Harry Bakker werkt als controller op het ministerie van Algemene Zaken van premier Kok. In zijn vrije tijd is hij een verwoed schaatser op de lange afstanden. In zijn dorp Terheijden is hij een bekende figuur in het verenigingsleven. Bakker heeft naar eigen zeggen een ,,slimme campagne'' gevoerd. Hij kocht een oranje bakfiets waarmee hij door de straten reed. Veel dorpsbewoners hopen dat de boomlange Terheijdenaar voor hun dorp opkomt op het het stadhuis in het kilometers verder gelegen Drimmelen.

Bakker zegt een beperkt ideologisch program te hebben. ,,Ik ben voor duidelijkheid en rechtvaardigheid. En ik houd me altijd aan mijn doelen.'' Bakker verklaart zich nader: ,,Ik ga niet in de raad zitten omdat ik zelf toevallig graag skeeler en van paarden houd en om die reden een skeelerbaan wil laten aanleggen en in elke kern een manege. Ik zit er voor de mensen. Terheijden wordt verwaarloosd. Mensen die bellen over een losliggende stoeptegel worden niet serieus genomen. Ik wil dat het huisvuil vaker wordt opgehaald en dat ons zwembad openblijft. De crèches moeten schoon zijn, er moeten meer bussen naar Terheijden gaan rijden en we moeten de kosten voor de uitbreiding van de jachthaven in Drimmelen goed in de gaten houden.'' Ook is hij van plan de helft van zijn vergoeding aan goede doelen te schenken.

Bij de onderhandelingen voor een nieuw college eiste Bakker een wethouderszetel. Niet om zelf te gaan besturen. Hij had een vrouwelijke ambtenaar in gedachten. Maar de andere partijen houden de boot af. Gisteravond is Bakker weggelopen uit de onderhandelingen. ,,Ik ben een nieuweling en vorm een risico. Eerst mij zogenaamd serieus nemen en later aan de kant zetten en klein houden, dat is wat ze doen.''

Ondanks deze teleurstelling heeft Harry Bakker een ,,goed gevoel'' over zijn komende raadlidmaatschap. ,,Ik ben eigenwijs. Ik heb een grote mond. En ik ben voor niemand bang. Houdoe!''