Staking in Venezuela leidt tot grote crisis

Een conflict tussen de werknemers van de nationale oliemaatschappij van Venezuela, Petróleos de Venezuela (PDVSA), en de Venezolaanse overheid heeft het land in een ernstige crisis gedompeld.

Gisteren demonstreerde kaderpersoneel voor het kantoor van het bedrijf in Cuao, ten zuidoosten van de hoofdstad Caracas, om zijn eis kracht bij te zetten dat de door president Hugo Chávez benoemde directie aftreedt. De protesten tegen de als `politieke benoemingen' gekwalificeerde directie zijn al een maand gaande en hebben Venezuela behalve in een politieke ook in een energiecrisis gestort.

De Venezolaanse vice-president, Diosdado Cabello, zei gisteravond in een toespraak op de televisie, dat er geen sprake kan zijn van inwilliging van de eisen. ,,Het is een situatie waarin we onder geen enkele omstandigheid kunnen onderhandelen, omdat we niet onderhandelen over gezag.'' Hij sprak ook over een noodplan van de overheid, maar gaf geen details.

Terwijl gisteren hoge functionarissen van PDVSA in nette pakken voor het kantoor demonstreerden, legden arbeiders raffinaderijen en benzineleveranties stil. De protesten begonnen op het hoofdkantoor in Caracas en verspreidden zich snel over PDVSA-installaties in elf van de 23 provincies van het land.

De topman van PDVSA, Gaston Parra, liet weten dat opstandige managers zullen worden ontslagen. Het bedrijf is de belangrijkste deviezenverdiener voor Venezuela en is de derde olieleverancier van de Verenigde Staten. Venezuela produceert 2,43 miljoen vaten olie per dag.

De protesten bij PDVSA vielen gisteren samen met een algemene demonstratie tegen het als `autocratisch' gekenmerkte bewind van president Chávez. Met tienduizenden deelnemers was het een van de grootste demonstraties tijdens de huidige regeerperiode. Maar aanhangers van de president hielden een tegendemonstratie in de hoofdstad waaraan eveneens tienduizenden Venezolanen deelnamen. De Nationale Garde zorgde ervoor dat de twee demonstraties elkaar niet tegenkwamen.

Volgens zijn aanhangers maakt de rijke elite van het land bezwaar tegen Chávez' pogingen om de rijkdom in het land eerlijker te verdelen. Tegenstanders van de in 1998 gekozen president beweren dat Chávez alle macht naar zich toe probeert te trekken en beschuldigen hem ervan populistische maatregelen te nemen. In 1992 leidde de voormalige parachutistenkolonel Chávez een mislukte staatsgreep tegen de toenmalige, democratisch gekozen regering van Venezuela.