`Schrijvers mogen moeilijk zijn'

Naam:

Doeschka Meijsing (1947)

Laatste boek:

De tweede man (2000)

Subsidiestatus:

kreeg drie jaar maximale beurs

(E27.225) voor De tweede man,

momenteel geen subsidie.

,,Ik heb tot mijn vijftigste zonder subsidie gepubliceerd. Toen ik niet langer kritieken wilde schrijven maar alleen nog boeken, heb ik eenmalig een beurs aangevraagd. Zonder de subsidie die ik toen kreeg, had ik De tweede man nooit kunnen schrijven. Het boek bracht daarna zoveel op dat ik nu weer onafhankelijk kan verder werken. Dankzij subsidie kunnen auteurs hun eigen, soms ontoegankelijke weg gaan, en dat is bevorderlijk voor de diversiteit en het niveau van de Nederlandse literatuur. In de leescommissies van het Fonds, waar Lisa Kuitert het over heeft, zitten inderdaad allemaal mensen die iets met literatuur te maken hebben. Maar ik vind dat juist goed, in ieder geval beter dan wanneer er consumenten in worden gezet. Nu wordt er tenminste een interessante selectie gemaakt, net zoals leraren op de middelbare school dat voor hun leerlingen doen. Wanneer bedrijven als Shell voor mecenas zouden moeten spelen, dan zou je veel minder eerlijke commissies krijgen dan nu bij het Fonds. Dan worden er ineens heel veel olieromans en woestijnverhalen gepubliceerd. Kuitert zegt eigenlijk dat woorden alleen waard zijn wat de consument ervoor betaalt. Het gevolg is dat je als schrijver liefdesromans of detectives moet schrijven om jezelf te bedruipen. Maar zo werkt het niet. Schrijvers hebben een andere ambitie, ze willen moeilijke dingen zeggen. Ik vind het jammer dat Kuitert niet wil zeggen welke boeken ze zo moeilijk leesbaar vindt.'