Schade bij dood Claus moeilijk te verzekeren

De meeste Nederlandse verzekeraars willen grote evenementen niet langer verzekeren tegen de schade die zij oplopen bij een eventueel overlijden van prins Claus.

Dat zou kunnen leiden tot afgelasting wegens een periode van nationale rouw, of door afzegging van leden van het koninklijk huis. Andere assuradeurs sluiten ook schade als gevolg van het overlijden van prins Bernhard of prinses Juliana uit van de verzekering. Dat bevestigen woordvoerders van verscheidene verzekeraars.

Ook de Drentse gemeenten Meppel en Hoogeveen hebben zich nog niet kunnen verzekeren tegen de schade als koningin Beatrix de beide steden op koninginnedag opnieuw niet zal bezoeken in verband met het eventueel overlijden van prins Claus. Beide gemeenten onderhandelen nog met verzekeraar Univé over een verzekering, maar het verzekeringsbedrijf heeft al te kennen gegeven dat eventuele schade die ontstaat wegens het overlijden van prins Claus, koningin Beatrix zelf of prinses Juliana niet zal worden vergoed, aldus een woordvoerder van Hoogeveen.

Vorig jaar moest koningin Beatrix haar bezoek aan Meppel en Hoogeveen al afzeggen wegens verhoogde risico's van de verspreiding van de veeziekte mond- en klauwzeer. De verzekeraar keerde ook toen geen schade uit omdat de afgelasting van koninginnedag een ,,weloverwogen beleidsbeslissing'' van de regering was, en derhalve geen verzekerbare natuurlijke calamiteit. Die afgelasting kostte de gemeenten enkele honderdduizenden euro's.

De Floriade, die vandaag wordt geopend door koningin Beatrix, was nog wel verzekerd tegen de schade die eventueel zou zijn ontstaan als zij had moeten afzeggen wegens het overlijden van haar man, omdat de verzekering door Interpolis al lang geleden was afgesloten.

,,Dat de verzekeraars de schade als gevolg van het eventueel overlijden van prins Claus niet meer willen betalen is logisch'', zegt H. Clement van Interpolis. ,,Vijf maanden geleden was dat nog geen issue. Sinds er berichten zijn gekomen dat zijn toestand zorgelijk is, is de verzekerbaarheid van dat risico wel een punt.''