Rechters uiten bezorgdheid over filters

Een rechtszaak in Philadelphia, aangespannen door openbare bibliotheken om uitvoer van een wet tegen te houden die filterprogramma's verplicht stelt op openbaar toegankelijke computers, eindigde gisteren met instemmmende geluiden van de drie rechters.

De rechters spraken, net als de bibliotheken, hun bezorgdheid uit over de beperkingen die de Children's Internet Protection Act (CIPA) oplegt aan de vrijheid van meningsuiting.

De CIPA verplicht de installatie van filtersoftware om te voorkomen dat kinderen `onbehoorlijke' websites, zoals pornosites en racistische sites, kunnen bekijken. Alleen bibliotheken en scholen die filters hebben aangebracht, krijgen overheidssubsidie waarmee ze de toegang tot internet kunnen betalen.

Bibliotheken en burgerrechtenorganisaties vinden dat de wet in strijd is met het grondwettelijke recht op vrije toegang tot informatie. Ze menen dat bibliotheken en scholen niet langer informatievoorzienend zullen zijn en vrezen dat hun door belangenorganisaties steeds meer beperkingen zullen worden opgelegd.

Ook vinden ze dat de door de overheid verplicht gestelde filterprogramma's slechts ten dele werken. Een filter analyseert webadressen en trefwoorden op websites. Nadeel is dat ook onschuldige website door de programma's worden tegengehouden.

Tijdens de twee-weken durende rechtszaak konden ook de advocaten van de Amerikaanse regering niet aantonen dat de filtersoftware werkt. ,,Iedere getuige heeft laten zien dat de wet niet volgens haar letter kan worden toegepast. Welk recht heeft de regering dan om het installeren van dit soort filterprogramma's te verplichten?'', vroeg rechter Harvey Bartle zich af.

De rechters spraken tevens hun bezorgdheid uit over het feit dat de lijst met te filteren woorden wordt samengesteld door anonieme medewerkers van software producenten. ,,De naamlozen en gezichtslozen'', noemde rechter John Fulham ze.

De CIPA-wet, die door de regering-Clinton in 2000 werd aangenomen, moet in oktober zijn uitgevoerd. Ruim 84.000 scholen en 16.000 bibliotheken in de VS moeten dan de filters hebben geïnstalleerd.

De rechters doen naar alle waarschijnlijkheid in mei uitspraak. Beide partijen hebben al aangekondigd bij verlies in hoger beroep te zullen gaan.