Ramsj

Hans Koetsier: Advertisements 1969-1981. Gebonden, Staatsuitgeverij 1984, van E45,– voor E19,50.

Steven Sterk Utrecht

De kunstenaar Hans Koetsier kreeg grote bekendheid door de advertenties die hij in de jaren zeventig in diverse kranten en weekbladen liet plaatsen, voornamelijk in Vrij Nederland. Het ging om Engelstalige tekstfragmenten, variërend in grootte van een bescheiden annonce tot een volle pagina. In dit kolossale boek (van maar liefst zestig bij veertig centimeter) zijn alle advertenties verzameld, compleet met de pagina's waarop ze verschenen. Dat laatste voegt nog iets aardigs toe: een blik op de jaren zeventig, met onder andere een lang interview met Roel van Duyn, en een foto waarop Nixon een vrolijk dansje maakt met president Ceaucescu van Roemenië.

    • Henk Lagerwaard