Rabobank schrapt 250 banen bij dochterbedrijf

Rabobank gaat zijn dochter Rabofacet reorganiseren. Het facilitair bedrijf van de bank (onder meer gebouwenbeheer en automatisering) schrapt voor eind 2003 naar verwachting van de vakbonden zo'n 250 van de ongeveer 2.300 banen.

Een woordvoerder van Rabobank bevestigde vanmorgen de voorgenomen herstructurering bij het Rabo-onderdeel, maar kon niet aangeven om hoeveel banen het ging. ,,Er komt boventalligheid en we sluiten niet uit dat er gedwongen ontslagen zullen vallen. Daar zijn we nu over in gesprek met de vakbonden'', aldus de zegsman.

De vakbonden, Dienstenbond CNV en FNV Bondgenoten, verwachten dat de reorganisatie op termijn ongeveer 250 arbeidsplaatsen zal kosten. Zij gaan er van uit dat de herstructurering zoveel mogelijk op basis van natuurlijk verloop en interne herplaatsing van werknemers zal worden uitgevoerd. ,,Daar zijn we nu over aan het praten met de directie. Als de bank de werknemers via bemiddeling aan nieuwe banen kan helpen, dan hebben wij er alle vertrouwen in'', zegt Ike Wiersinga van Dienstenbond CNV.

Rabofacet is het ondersteunde bedrijf van Rabobank, en levert diensten aan de lokale banken. Vorig maand kondigde Hans Smits, directievoorzitter van Rabobank Nederland al aan dat er dit jaar scherper op de kosten moet worden gelet. De bank is sinds eind 2000 bezig met het reorganiseren van het kantorennetwerk, een proces dat traag verloopt.

In plaats van een afname van het aantal functies telde de coöperatieve bank eind 2001 zo'n 1.200 arbeidsplaatsen meer. De personeelskosten waren gestegen met 11 procent. Smits voorspelde ook dat er meer lokale Rabobanken in de nabije toekomst zouden fuseren. Eind 2001 waren er nog 369 banken over met 1648 kantoren. De Rabobank gaat ook naar de kostenstructuur van de organisatie van Rabobank Nederland kijken. Bij de hoofdkantoren in Utrecht en Eindhoven zullen naar verwachting in de toekomst ook banen verloren gaan.

De opkomst van internetbankieren en de aanwezigheid van 2.600 geldautomaten heeft het bankbezoek in Nederland de afgelopen jaren gestaag doen afnemen. De banken hebben daardoor de winstgevendheid van hun filialen fors zien dalen.

Als antwoord op deze ontwikkeling zetten de grootbanken eensgezind het mes in hun kantorennetwerken. ABN Amro, ING, Fortis, ze sluiten allemaal kantoren en verminderen het aantal banen. Bankverzekeraar ING maakte vorige maand nog bekend zo'n 580 arbeidsplaatsen bij zijn kantorennetwerk in Nederland te schrappen. Ook sluit ING Bank 17 kantoren. Rabobank sloot in 2001 de deuren van 79 filialen. SNS Bank verminderde in 2000 en vorig jaar zijn keten met 60 vestigingen.