OM wil psychisch onderzoek van De V.

Justitie wil dat de 34-jarige Enschedeër De V. ,,desnoods tegen zijn wil'' psychisch wordt onderzocht in het Pieter Baancentrum in Utrecht. Pas daarna wil het OM een straf eisen. Volgens justitie is bewezen dat De V. brand heeft gesticht bij het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks, maar is nog onduidelijk in welke mate hij toerekeningsvatbaar is. Volgens een gedragsdeskundige lijdt De V. vermoedelijk aan een chronisch psychische stoornis.

Als de rechtbank het verzoek van justitie honoreert, wordt de strafzaak tegen De V. pas over enkele maanden voortgezet. De V. wil niet meewerken aan psychiatrisch onderzoek. Zijn advocaat, A. Moszokowicz, vindt dat justitie een vormfout heeft begaan door in het requisitoir geen strafmaat te formuleren. Hierdoor moet justitie volgens hem niet ontvankelijk worden verklaard. Subsidiair vraagt Moszkowicz vrijspraak. De V. kan volgens de raadsman niet voor brandstichting worden veroordeeld omdat de exacte toedracht van de vuurwerkramp niet vaststaat. Moszkowicz betwist bovendien de bewijslast van justitie; een 'bekentenis' tegenover een politie-infiltrant, leugenachtige verklaringen van De V. en vuurwerksporen op het rode sportbroekje van De V. Volgens onderzoek heeft De V. op minder dan honderd meter afstand van het ontplofte vuurwerk gestaan. Volgens Moszkowicz kan er ook sprake zijn van `fall-out' na de explosies.

De 'bekentenis' van De V. tegen een politie-informant in het huis van bewaring in Maastricht moet volgens de advocaat gezien de warrige spreekstijl van De V. niet serieus worden genomen. ,,Als hij dat al gezegd heeft, komt het uit zijn psyche voort'', zei Moszkowicz. De V. is door vrienden omschreven als 'mafketel', `dorpsgek', `fantast' en 'opschepper'.