Marktloon

VNO-NCW is er een voorstander van; bevriezen, het vasthouden aan de nullijn. Inmiddels doet KLM het, ABN Amro en ook Philips. Het `goede' voorbeeld geven aan het personeel. Het management moet als het om loonontwikkeling gaat ook een stapje terug doen. Dat verkoopt de loonmatigingboodschap van de werkgevers makkelijker. Want in deze onzekere economische tijden blijft VNO-NCW ouderwets voorstander van het beproefde poldermodel.

Veel heeft het pleidooi van de club van Jaques Schraven niet opgeleverd bij het concern waar een van zijn voorgangers nu nog de baas is. Cees van Lede, scheidend topman van Akzo Nobel en ooit voorzitter van VNO, zag vorig jaar zijn salaris, exclusief bonus, omhoog gaan met 8,8 procent.

Op de valreep van zijn carrière bij het chemieconcern is bovendien het vaste loon van Van Lede nog even aangepast aan de `marktomstandigheden', zo meldt het jaarverslag. Per saldo kon Van Lede daardoor een salaris opstrijken van 605.000 euro, een toename van ruim 13 procent.

Wat die `marktomstandigheden' precies zijn, blijft gissen. De dubbele groeicijfers vallen toevallig wel samen met de komst van de nieuwe topman, Hans Wijers, voormalig minister van economische zaken. Wijers is nu nog actief als consultant bij de adviesfirma BCG, maar zal in mei volgend jaar Van Lede opvolgen. Het nieuws over de benoeming van Wijers werd in februari op dezelfde dag aangekondigd als de sanering bij de chemiedivsie, waarbij 1500 banen verloren gaan. Hangt er aan de komst van Wijers soms een duur prijskaartje?