Marktclaim

Accountants die accountants controleren. Gek? Nee hoor, het komt regelmatig voor. Deloitte & Touche Nederland verdient daar een aardig centje mee. Zij duiken jaarlijks in bijvoorbeeld de boeken van KPMG Nederland. En de rekenmeesters van Deloitte zijn recent voor de jaarlijkse beoordeling ook over de vloer geweest bij de accountants van Andersen. Nu klopt voor de tweede keer in korte tijd wederom een accountant aan de deur van Andersen Nederland. De vrienden van KPMG Nederland willen snuffelen in de boeken van hun branchegenoot. Voordat je de handtekeningen zet bij een overname wil je toch zeker weten dat er geen lijken in de kast zitten.

Het mag duidelijk zijn dat tijdens het boekenonderzoek KPMG Nederland warme belangstelling toont voor de structuur van Andersen. Die bepaalt in hoge mate of de verwachte miljardenclaim door de Enron-affaire kan doorrollen naar de Lage Landen. En KPMG Nederland heeft uiteraard geen zin om een flink bedrag op te hoesten mocht een deel van de claim doorkomen.

Maar het is te hopen dat de partners van Andersen Nederland ook hun huiswerk doen. Boven Amstelveen, de plek waar KPMG zetelt, hangt ook een miljardenclaim. En niet de eerste de beste. Het gaat om 3,2 miljard euro, voor zover bekend de hoogste claim ooit in het Nederlandse bedrijfsleven die afkomstig is van een voormalige Franse klant. In het jaarverslag van KPMG is er geen woord over te vinden. Zou Andersen in Amstelveen al de kamerdeur met het bordje `papiervernietiging' hebben gevonden?