Litouwse container uit kerncentrale terecht

Een deel van de container die tien jaar geleden werd gestolen bij de kerncentrale Ignalina in Litouwen is teruggevonden. Maar de brandstofstaven met uranium die in de container zaten, waren leeggehaald. Dit is gisteren bekendgemaakt door de hoofdofficier van justitie in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Hij sprak van een belangwekkende vondst.

De containerresten lagen in een bos op ongeveer 10 kilometer van de centrale. De container met brandstofstaven werd in 1992 vermoedelijk door werknemers van de kerncentrale ontvreemd. Van de ongeveer 150 kilogram uranium is sindsdien tweederde teruggevonden, deels in Litouwen, deels in Wit-Rusland.

De kerncentrale Ignaline werd in de jaren tachtig gebouwd naar het model van Tsjernobyl, de Oekraïnse centrale die in 1986 voor een ramp zorgde. De Europese Unie beschouwt de centrale als een veiligheidsrisico. Sluiting voor het jaar 2009 is voorwaarde voor aansluiting van Litouwen bij Europese Unie. Litouwen heeft beloofd het eerste deel van de reactor in 2005 te ontmantelen.