Lijst Pim Fortuyn nr. 15

De Lijst Pim Fortuyn krijgt op bij de Kamerverkiezingen op 15 mei lijstnummer 15. Dat heeft de Kiesraad, het orgaan dat toezicht houdt op de verkiezingen in Nederland, gisteren bepaald. De PvdA, als grootste partij in de huidige Tweede Kamer, krijgt lijst nummer één. In totaal doen zeventien partijen mee aan de komende Kamerverkiezingen, waarvan vijftien in alle negentien kiesdistricten. Extreemrechtse partijen zoals de Centrum-Democraten van Janmaat doen niet meer.

De Republikeinse Volkspartij weert zich alleen in het district Den Haag, de Vrouwvriendelijke Interactie kiest voor Amsterdam als enig bastion.

Nieuwe partijen worden door de Kiesraad altijd onder reeds in de Kamer vertegenwoordigde partijen in volgorde geplaatst. Als gevolg daarvan staat de ChristenUnie, de vorig jaar tot stand gekomen unie van GPV en RPF, als nieuwe groepering op lijst 12. Leefbaar Nederland heeft lijst veertien.

De Kiesraad is nog bezig om na te gaan, of voor alle kandidaten in alle districten voldoende handtekeningen zijn ingeleverd. De Lijst Pim Fortuyn, die pas vorige maand was opgericht, is tot het laatste moment nog bezig geweest die bij elkaar te krijgen.

Onder de nieuwkomers bij de verkiezingen is ook de Verenigde Seniorenpartij, die volgens sommige peilingen op een zetel zou kunnen rekenen, en Duurzaam Nederland, een afsplitsing van Leefbaar Nederland.